Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En het valfråga

På söndagen inträffade en rejäl politisk skräll i den tyska delrepubliken Badern Württemberg. (Tidigare mest känt för Schwarzwaldtårta och Porsche.) I söndags skedde nämligen det otänkbara.

Annons

De tyska Kristdemokraterna, som har suttit vid makten i hela 58 år, förlorade valet. Valvinnare var De gröna (tyska Miljöpartiet).

Nu förväntas en samregering mellan de gröna och SPD (de tyska Socialdemokraterna). Bakgrunden stavas Fukushima, det havererade kärnkraftverket i norra Japan. Tysklands förbundskansler Angela Merkel (som även är Kristdemokraternas partiledare) sitter löst. Förra året beslutade Merkels regering att förlänga livstiden för Tysklands 17 kärnkraftverk.

Efter Fukushima beslutade Merkel i stället i all hast för att stänga flera av kärnkraftverken. Merkels förtroende i kärnkraftsfrågan är med rätta lågt. I Tyskland är kärnkraften en het, brännande valfråga.

I Sverige är den inte lika het. Men, betydligt hetare i dag än vad den var innan jordbävningen i Japan.

Mona Sahlin var tydlig i sitt avskedstal. Kärnkraften är en smitväg undan klimatutmaningen. En smitväg hon varnade sin efterträdare att ta.

Efterträdaren Juholt från Oskarshamn (som förutom mustaschen är mest känd för att ha tagit med sig en dejt för att se solnedgången vid kärnkraftverket i Oskarshamn) är inte lika tydlig. På en direkt fråga från journalisterna klämde han ändå ur sig att kärnkraften kommer att fasas ut. Men frågan är när. Vi har inte tid att vänta. Vi måste börja nu. Kärnkraften kan bli en brännande, het valfråga. Även här.

Mer läsning

Annons