Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kort betraktelse av Löfvens tal

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) talar i Almedalen på tisdagskvällen.

Statsministerns tal var ett tal av liknelser. PJ Harvey och den globala ekonomin. Ojämlikhet och rökning. Fotboll och samhällsbygge. Ordparen går att likna vid varandra. Ungefär. Menade statsministern. Och han kan ha rätt i det. För "No man is an island" går att tolka som en synonym för den globala ekonomin, ojämlikhet har varit populärt hos vissa, även fast vetenskapen slår fast att det är skadligt, precis som rökning, och det isländska fotbollslandslaget är byggt på kollektivet, på laganda, så som ett starkt samhällsbygge bör vara. Kanske långsökt, men liknelser som funkar i ett politiskt tal.

I övrigt talade Stefan Löfven mycket om internationell solidaritet. Om platsen i FN:s säkerhetsråd, om EU:s roll och hur Sverige har stiftat lagar för att färre ska söka sig till Sverige. Hur det där sista hör ihop med det där första, internationell solidaritet, förklarade han inte riktigt.

Därutöver fick såväl Sandviken som Gävleborg plats i talet. Detta då han talade om hur stolt han var över den nyinvigda elvägen i Sandviken.

P.S. Elväg baklänges. Även Gävle-fanatiker får sitt i årets Almedalental.

Mer läsning

Annons