Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En krona väger lätt

Åtta kronor för en dollar, elva för en euro; den svenska kronan tyngs av kriser, Baltikum och semestrar. Krisen drar ner exportintäkterna när vi har semester och hot om devalvering i de baltiska länderna, där svenska banker ligger ute med hundratals miljarder.

Annons

Kronan vacklar och går på knäna, men väntas resa sig till hösten. Tilltufsad, men inte sänkt, kan man säga. Och en svag krona är guld värd för exportföretag som som tar betalt i dollar.

Den som ännu har råd med resor ut i Europa tvingas räkna hem en dyrare euro och lika höga priser, i stort sett, i hela EU. Den gemensamma valutan har givit gemensamma priser, men inte gemensamma löner.

I Tjeckien tjänar en bilarbetare ungefär 900 euro i månaden, de bilarbetare som ännu har jobb i Sverige tjänar mer än dubbelt så mycket, och får mycket mer för pengarna.

Sedan folkomröstningen om euron 2003 har Sverige tjänat på kronan, men krisen har lyft fram svagheterna: En liten valuta har det svårt i en global ekonomisk kris.

Att Sverige kan dribbla med räntan väger upp en del, men att stå ensam betyder inte säkert att stå stark. Det engelska pundet, en hårdare valuta än kronan, har samma problem.

I går föll ännu några opinionsundersökningar ut, en handlade om vår hållning till euron. Ett svagt nej, med ja-sidan nästan lika stor. En fin dag för eurons förespråkare, främst liberaler.

Några, de som alltid står på tå för EU, ser en ny folkomröstning framför sig. Mer sansade röster respekterar utgången 2003 och skjuter fram en eventuell ny omröstning till åren efter 2014, eller så.

Men det hindrar ju inte att en debatt om kronan kan lyckas med det som EU-valet misslyckades med, att sätta lite fart på den tröga svenska Europadebatten.

Mer läsning

Annons