Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En säkerhetsaffär

/
  • Kapat konto. Under tisdagen skickades meddelanden från den förre SD-ledamoten William Petzälls konto på mikrobloggen Twitter som gjorde gällande att Sverigedemokraterna under flera år haft tillgång till innehållet på flera journalisters mejlkonton. Så var det inte, Petzälls konto hade blivit kapat, men faktum var att journalisternas lösenord legat ute i flera veckor på forumet Flashback. Nu ställs kraven på högre säkerhet hos landets medieredaktioner.

Under tisdagen föddes, växte och dog affären #sdgate.

Annons

Under förmiddagen började meddelanden med avsändare William Petzäll (den avhoppade SD-ledamoten) att spridas via mikrobloggen twitter. Meddelanden som gjorde gällande att Petzälls tidigare parti, Sverigedemokraterna, under flera år haft tillgång till innehållet på flera journalisters mejlkonton. Den som utsade sig vara Petzäll lämnade flera hashkoder (ett sätt att spara lösenord på ett säkrare sätt) med tillhörande mejladresser till bland annat journalister på de båda kvällstidningarna som bevis.

Koll med journalisternas mejlkonton gjordes. Matchning kunde konstateras. Och panik uppstod.

Med rätta. För det handlade om journalistikens ryggrad. Varje medborgare måste känna sig trygg den gången han eller hon väljer att kontakta en journalist. Uppgiftslämnare ska kunna lita på att deras namn är skyddade, om de så vill. En stor del av den granskande journalistiken bygger på att läsare hör av sig med tips. Läsare som skulle kunna råka ut för repressalier om deras identitet röjs. Utan källskyddet skulle vi få en mycket rädd, och tråkig, journalistik.

Vid lunchtid meddelade Petzäll, som är tvångsomhändertagen enligt lagen om vård av missbrukare, via sin advokat att han vare sig har haft tillgång till telefon eller dator. Det var alltså inte han som twittrat om mejlhackningen. Petzälls konto hade kapats.

Under eftermiddagen förnekade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet haft någonting att göra med de hackade mejlkontona. Han menade att partiet utsatts för ett absurt mediedrev. Därefter avslöjades att lösenorden till journalisternas mejlkonton i en dryg månads tid legat offentliga på forumet Flashback.

Svaret på hur kom en liten stund senare. Det var sajten Bloggtoppen.se som hackats. En bloggsajt där dryga 90 000 svenskar har registrerat sig. Inte bara journalister, utan politiker, taxiförare, brevbärare, föräldralediga svenskar. Konton med tillhörande lösenord som legat ute för allmän beskådan.

Intervjumikrofonerna vändes från Sverigedemokraterna och i stället mot it-säkerhetsexperter. De fick påpeka hur väldigt simpelt det är att hacka sig in i de flesta mejlkonton, och hur alldeles för många nätanvändare använder sig av samma lösenord för flera olika tjänster.

Samtidigt har oron stigit hos många av landets medieredaktioner. De har insett att bristen på säkerhet inte längre går att vifta bort. Det är allvar nu.

#sdgate gick alltså i graven samma dag affären föddes. Men bör leva vidare som #nätosäkerhetsgate

Mer läsning

Annons