Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En snut i varje knut

Annons

Kanske skulle det öka vår verkliga trygghet om vi hade En snut i varje knut, som Moderaterna vill. Med Gävles Moderater skall Gävle bli tryggare, förkunnades det i går. Kanske ungefär som skolan skall bli bättre, under parollen Alla skolor i Gävle måste få MGV. En rätt så tragikomisk felstavning.

Men resurserna lär inte räcka till en snut i varje knut. Och eftersom de inte gör det måste regeringen prioritera, oavsett färg.

Bland politiker är polisens synlighet ett populistiskt knep för att locka väljare. Svensken känner sig tryggare när han ser poliser på gatorna, trots att det bara ökar känslan av trygghet och inte den verkliga tryggheten. För att öka den verkliga tryggheten krävs helt andra åtgärder än en snut i varje knut. Men det har den borgerliga regeringen ignorerat i fyra år.

I dag är problemen stora inom polisväsendet, det vittnar en rad granskningar under det senaste året om.

De så kallade mängdbrotten dras med en bekymrande låg uppklaringsgrad.

Ärenden blir liggande allt för länge, vilket är problematiskt inte minst i fråga om misshandel där lång utredningstid skickar helt fel signaler från samhällets sida till både förövare och brottsoffer. Men dessa problem är osynliga problem.

Därför ägnar sig också Moderaterna åt fördummande utspel av typen En snut i varje knut. Allt enligt logiken Hellre en uniformerad polis på gatan än verklig trygghet.

Och det värsta är att vi sväljer det hela med hulling och allt.

Mer läsning

Annons