Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En strejk om makten

Annons

Värt att påminna om är att det går riktigt bra just nu i konungariket Sverige.

Tillväxten går upp och arbetslösheten ned. Vi är på väg in i en högkonjunktur.

Samtidigt ser byggandet av bostäder äntligen ut att ta fart.

Så när, om inte nu, ska byggnadsarbetarna ta strid för maktutjämning?

För facklig kamp handlar om makt. Arbetstagarna är alltid i underläge, men när arbetarna organiserar sig går det att utjämna vissa av de maktobalanser som finns mellan arbetsköpare och arbetstagare.

Byggnads strejk handlar dels om lönenivåer, men även om mycket viktiga frågor som berör hela den svenska arbetsmarknaden: ansvaret vid entreprenader och villkoren för långtidsarbetslösa och nyanlända.

Byggnads kräver att huvudentreprenörskapet ska vässas, det ska vara mycket tydligt att huvudentreprenören är den som har ansvaret för att alla anställda inom bygget har rättvisa löner och villkor. Det är ett självklart krav. Ofta leder de långa entreprenadkedjorna med underentreprenör som lejer underentreprenör som lejer underentreprenör till en grogrund för social dumpning av löner och villkor. Olycksrisken är också mycket hög på dessa arbetsplatser.

När det handlar om villkoren för långtidsarbetslösa och nyanlända är Byggnads krav att dessa grupper inte ska få sämre utbildning eller sämre lön än övriga i branschen. Ett stopp för lön efter etnicitet alltså.

Arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier, vill å sin sida införa en ny anställningsform, introduktionsanställningar, med lägre lön, för långtidsarbetslösa och nyanlända.

Det här är viktiga krav att strejka för.

Byggnads kräver 3,2 procent i löneökning, samtidigt som arbetsgivarna kan sträcka sig till industrins löneökningar på 2,2 procent. Det är det så kallade märket som LO-facken brukar förhålla sig till. Men LO-samordningen sprack ju som bekant, och det är upp till varje förbund att själva driva sina krav.

Visst, byggarbetare är förhållandevis högavlönade, det är något som de borgerliga skribenterna gärna lyfter och därmed menar att vi bör negligera Byggnads krav. Men den här strejken handlar inte till allra största del om storleken på löneökningen – utan främst om makt. Makten över arbetet.

Mer läsning

Annons