Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vanlig dag

/
  • DE SKAMLÖSA. Marcus Wallenberg kompenserade Annika Falkengren för hennes uteblivna bonus. Men 2 miljoner extra var mindre än vad Falkengren ansåg sig kunna få ut.

Några noteringar från affärsvärlden, samlade under torsdagen:

Annons

*1 000 anställda på Volvo, chefer och anställda, avstår löneökningar i år och sänker sina löner med ungefär fem procent.

* 750 varslas på Saab, en följd av osäkerheten kring företagets framtid.

De flesta pensionärer förlorar drygt 500 kronor i månaden nästa år.

* ABB:s nye vd Joe Hogan fick 147 miljoner för fyra månaders jobb 2008. Det är 135 000 i timmen. Vi måste ha de bästa cheferna, säger Marcus Wallenberg, som skrev ut lönechecken.

* SEB:s mäklarfirma drog i väg med 230 personer till exklusiva skidorten Gstaad i Schweiz, allt betalt för de inbjudna. Ett dubbelrum på Gstaad Palace, där alla bor, kostar över 4 000. Där vilar de ut i fyra nätter.

* Annika Falkengren, känd från SEB och Börsen, där aktien fallit ner i källaren, kommenterade sin lön och de 2 nya miljoner hon fått som kompensation för utebliven bonus: Jag får mindre än jag hade kunnat få. 2007 drog hon in 24,5 miljoner. Ägarna skjuter till 15 miljarder för att staga upp den skakiga banken.

* Lettland, där några svenska banker förlorat tiotals miljarder, fick en ny regering. Vårt land är nära konkurs, erkände regeringschefen.

Och Mona Sahlin förklarade att hon inte begrep ett dugg av det som händer kring SEB och frågade: Varför väljer de att provocera i stället för att skapa förtroende.

Vi är på väg mot en ny istid, spår Anders Borg, snön viner runt knutarna, det är frost ända in i själen och vargavinter ger en vag aning om det som väntar. Borg sprider sina väderrapporter vida omkring; folket ska uppfostras, uppträda disciplinerat och acceptera regeringens påbud. Som våtvarm tröst sänder han sina jobbavdrag till de utvalda, några hundra mer i månaden, minus omkostnader, ska värma i det iskalla mörkret.

Falkengren höjer sig då över den banala hopen av kunder, politiker och okunniga kommentarer, hon nöjer sig med mindre än vad hon är värd. En storstilad och generös gest. Vid näst bolagsstämma bör hon föras bort från podiet och ut i glömskan.

Frågan kan ändå ställas: Hur kommer det sig att de som ser sig som utvalda så ogenerat kan ställa sig över alla andra? Var hämtar de sin arrogans, sin upphöjdhet och sitt obrutna självförtroende? Hör de inte, ser de inte, kan de inte läsa?

Sänkta löner, varsel och mager a-kassa är problem för pöbeln. Bonusar tack för hårt jobb, slit och utdragna arbetsdagar. 7 miljoner, eller 10, borde därför vara 12 eller 15. Så ser självbilden ut.

Det är obegripligt.

Mer läsning

Annons