Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vinnande tepartyhöger

/
  • Impopulär. Det rådande missnöjet med Barack Obama kan leda till framgångar för Republikanerna i de stundande amerikanska kongressvalen. Får Republikanerna framgångar där kan det å andra sidan slå tillbaka mot dem i nästa presidentval.

Annons

Tisdag 2 november är det val i USA till en tredjedel av senatens 100 platser och alla 435 platser i representanthuset. Dessutom är det regionala och lokala val.

Sedan valet 2008 har Demokraterna, som med Barack Obama innehar presidentposten, majoritet i både senaten och representanthuset. I årets val väntas partiet tappa majoriteten i den senare, men kanske behålla en majoritet i senaten.

Väljare är missnöjda från vänster och höger med Obama och hans politik.

Från vänster, bland demokrater, med att Obamas politik varit för utslätad med kompromisser åt höger om exempelvis sjukförsäkringen. Från höger med nästan allt Obamas regering gjort, men särskilt de ekonomiska stimulanspaketen.

En del demokratiska kandidater har inte velat ha presidentens stöd i sin valkampanj, eftersom de bedömer att Obamas impopularitet ska minska deras chanser att bli valda. Presidenten har ändå kampanjat en del.

Förra veckan var Obama i Los Angeles i Kalifornien och i Las Vegas i Nevada. De, särskilt Kalifornien, är vanligtvis demokratiska fästen. I årets val är de demokratiska kandidaterna till senaten där på väg att förlora. Samma gäller på andra håll i USA.

Orsaken är att de republikanska politikerna och väljarna är starkt motiverade inför valet. Den högerinriktade tepartyrörelsen har i nomineringsvalen inom Republikanerna fått framgångar så att kandidater som står nära dem har nominerats som republikanska partiets kandidater. Trots att Republikanerna därmed borde få svårare att vinna, när kandidater ligger längre från mitten, ser de ut att göra bra val.

Denna vecka ska Obama kampanja i nordöstra USA. Obama och Demokraterna måste förmå de av partiets väljare bland låginkomsttagare, unga, svarta och latinos som brukar valskolka då det inte är presidentval att rösta. Annars kan Republikanerna vinna i många av valen i delstaterna eftersom deras kärnväljare kan räcka för majoritet om valdeltagandet är lågt, bara 30 procent.

Om Republikanerna får majoritet i representanthuset, särskilt om de även får majoritet i senaten, går president Obama två bistra år till mötes. Han kommer då att få det svårt att få något uträttat i inrikespolitiken.

På utrikesområdet blir hans handlingsfrihet dock fortsatt stor. Den amerikanska författningen ger presidenten stor handlingsfrihet där.

Om Republikanerna vinner båda kongressens kammare och i två år lamslår alla president Obamas förslag på inrikesområdet kan det slå tillbaka mot dem. Republikanska kongressledamöter kan då få svårt att bli omvalda 2012, eftersom många väljare kan komma att lägga skulden på dem för att inget blir uträttat.

Och Republikanernas presidentkandidat 2012 kan få svårt att bli vald om hans, eller hennes, parti i två år hållit på med att sätta käppar i hjulen för landets styre och åstadkommit en dålig utveckling för USA.

 Robert Sundberg

Mer läsning

Annons