Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ena er!

Annons

partier. Det är dags att börja göra gemensam sak mot Sverigedemokraterna nu.

Det är onekligen inte val i dag. Och opinionsmätningar under mellanvalsår är inte samma sak som valresultat. Men när Sverigedemokraterna lyckas komma upp i samma väljarstöd som Kristdemokraterna i opinionsmätningar är det dags att vakna upp och inse att Sverigedemokraterna är ett i allra högsta grad reellt problem som måste hanteras.

Och det gör inte Sveriges riksdagspartier bäst var för sig. Det gör ni gemensamt.

Sverigedemokraterna är ett strategiskt och tålmodigt parti. De har sakta jobbat sig in i den svenska demokratin, i de folkvalda församlingarna och skapat en god bas för slutmålet riksdagen. De har gått från kyrkofullmäktigeförsamlingarna till kommunfullmäktigeförsamlingarna. De har målmedvetet och idogt arbetat för att bygga stöd för sin politik underifrån.

Och om valet 2006 lärde er något så borde det vara att Sverigedemokraterna inte är ett parti som ni kan tiga ihjäl.

medial Stockholmsfixering och en partiantagonism mellan höger och vänsterblocket även på detta område har Sverigedemokraterna dock kunnat jobba på tämligen ostört. När partiet fick 22,26 procent av rösterna i Landskrona och 2,93 procent i riksdagsvalet var förvåningen stor. Vilket är fullt förståeligt.

I de lokala medierna rapporterades på många håll idogt om Sverigedemokraternas frammarsch. Riksmedierna ägnade däremot sin rapportering åt helt andra saker. Som alliansen. Och Göran Persson. Ett oförlåtligt svek från den granskande makten som långt ifrån fyllde sitt uppdrag ifråga om att syna Sverigedemokraterna.

Och riksdagspartierna, de gjorde ungefär som de brukar göra, missbedömde missnöjet.

Men nu går det inte längre att vända bort blicken och be en stilla bön om att Sverigedemokraterna kommer att självdö. Ett väljarstöd på 4,6 procent i den opinionsmätning som TV4 tagit fram i samarbete med Novus opinion är siffror som talar sitt tydliga språk.

Sverigedemokraterna ska på intet vis undervärderas. De har skickligt putsat sin fasad och skapat en egen politisk ”jag-är-inte-rasist-men…”-nisch.

De har mandat för mandat runt om i landet skapa en plattform att ta sats från mot Riksdagen. De erbjuder enkla lösningar på komplicerade problem i en tid när resurserna är knappa.

Det gör dem till en motståndare att räkna med vid valet 2010.

kvar till valet finns ännu tid att mota bort Sverigedemokraterna från riksdagens portar. För att lyckas med detta krävs dock mer än en strid parti för parti. Det här handlar om en kamp som måste föras gemensamt. Frågan är alldeles för viktig för att reduceras till partipolitik, motståndet mot Sverigedemokraterna borde över huvudtaget inte ha någon partifärg alls. Det borde vara en självklarhet, en fråga att enas kring.

Till riksdagspartierna finns bara en enda sak att säga: Gå samman.

står enade mot Sverigedemokraterna. Försvara Sveriges grundläggande värderingar som demokrati. Sätt ord på det självklara och förklara nyttan av mångfald. Ta missnöjet och frustrationen som finns bland väljarna på allvar. De svenska väljarna som röstar på Sverigedemokraterna skulle kunna vara era väljare istället.

ni också ta dessa människor på allvar, i stället för att bara avfärda dem och de underliggande orsaker som får dessa människor att lägga sina röster på Sverigedemokraterna i stället för på er. Sverigedemokrat är trots allt inte något man föds till att vara. Det är något man blir. I Sverigedemokraternas framgångar speglas era misslyckanden.

Det här är en strid ni inte kan vinna utan att ena er. Gör det.

Ena er!

Annons