Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fallräcker

Annons

SOS Alarm är ett svenskt företag vars verksamhet allt mer ifrågasätts. Socialstyrelsen granskar just nu 15 fall där ambulans inte skickats till människor i nöd. Men det behövs inte 15 fall för att skapa tvivel. Det räcker med ett enda fall.

23-årige Emil Linnell dog i onödan. Han dog därför att man på SOS Alarm inte skickade den  ambulans han behövde. Efter Linnells död har vi slutligen börjat tala om SOS Alarm och bristerna i företagets verksamhet. 

Vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har en patolog felbedömt 27 fall av förstadium till malignt melanom, en typ av hudcancer som det i dag inte finns någon annan egentlig bot mot än operation, vilket gör tidig upptäckt och korrekt diagnostik avgörande.

I Sverige finns 189 patologtjänster. Enligt Cancerfondens bedömning krävs 291 heltidstjänster för att täcka de behov som finns. Det har föranlett regeringen att tillsätta en utredning för att studera hur man skulle kunna komma tillrätta med problemet.

Enskilda individers brister i yrkesskicklighet är mycket svårt att helt gardera sig mot. Men det går att minimera felmarginalen i en verksamhet med hjälp av tillräckliga resurser och ändamålsenlig organisationsstruktur. Det går att kompenseras för den mänskliga faktorn.  

Och när fel faktiskt begås, måste vi kunna lita på att dessa utreds och att åtgärder vidtas för att det inte skall hända igen. Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons