Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett glömt krigsminne

/
  • Minnesceremoni. I går uppmärksammades inledningen till Andra världskriget med en ceremoni  i Gdansk.  1 september 1939 invaderade tyska trupper Polen.

1 september 1939 invaderade Adolf Hitlers tyska trupper Polen. Det blev inledningen till Andra världskriget.

Annons

Att det gått 70 år sedan händelsen uppmärksammades i går i en ceremoni utanför Gdansk i Polen. Polens premiärminister Donald Tusk sa då bland annat att ”Vi är här för att minnas vem i kriget som var anfallare och vem som blev offer”.

Uttalandet rymmer spänningar. Med offer syftar han på sitt land och folk. Men offer kan också tolkas som att det hör ihop med en debatt om att även tyskar var offer.

Det förekommer nämligen en debatt om att tyskar som bodde i Tysklands östra del fram till 1945 efter kriget tvingades att lämna de områdena när Polens gränser flyttades västerut och Polens östra delar från före 1939 hamnade i Sovjetunionen efter 1945.

Polen och dess folk gillar inte att tyskar ikläder sig en offerroll och försöker undslippa rollen som till kriget skyldiga anfallare. Rollen som offer är vikt för länder som blev anfallna.

Anfallare kan också syfta på Josef Stalins Sovjet-Ryssland eftersom det slöt en pakt med Tyskland om att dela Polen innan 1 september 1939. Efter tyskarnas invasion av (västra) Polen ockuperade Sovjet-ryska trupper östra Polen.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin deltog på ceremonin, liksom bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt som EU:s ordförande. USA deltog bara med en representant på låg nivå.

Att Sverige undvek att dras in i Andra världskriget kan vara en orsak till att 70-årsminnet av kriget knappt uppmärksammas här. En negativ sida av det är historielöshet och en tendens att ta lätt på detta krig.

 

Mer läsning

Annons