Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lätt val

/
  • TVÅ SEGRARE. De som väljer solidaritet, rättvisa och ett starkt samhälle korade Mona Sahlin till segrare. De som föredrar ännu större skillnader mellan rika och fattiga, sjuka och friska, arbetslöshet och jobb tvekar inte, Reinfeldt är deras man.

Annons

Efter fyra år med alliansen har några mycket rika blivit mycket rikare.

Den välmående medelklassen mår lite bättre.

Och de fattiga har blivit ännu fattigare.

En medveten politik, klyftorna ska öka, det ska bli större inkomstskillnader mellan dem som har ett jobb och de som är sjuka, arbetslösa eller förtidspensionerade.

Två-tredjedelsamhället växer fram och skillnaderna blir tydligare för varje dag. En medveten politik, byggd på alliansens grundläggande idé, skillnader ger dynamik.

Den dynamiken har skänkt makarna Reinfeldt 125 000 kronor. Sjuksköterskan, alltid åberopad av Reinfeldt, har fått 20 000, på sin höjd.

Så växer klyftorna ytterligare, med varje ny skattesänkning. Och skickar notan till ”de bidragsberoende”.

Den fattige, arbetslöse och sjuke ska ta sig i kragen och göra sig arbetsför och friskförklarad. Om inte väntar utförsäkring och socialbidrag.

Delar av det här nya samhället kläddes av i gårdagens tv-duell mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Sahlin hade inga större svårigheter att peka ut skillnaderna mellan blocken; ett anständigt samhälle som skänker trygghet också åt de otrygga. Och Reinfeldt höll sig fast i sina skattesänkningar.

De ger jobb, säger han utan att kunna pekat på några konkreta siffror.

Inför de katastrofala siffrorna för ungdomsarbetslösheten, 30 procent går utan jobb, ställer Reinfeldt ut löftet att sänka krogmomsen. Alla vet att det inte ger jobb, bara högre marginaler för krogägarna.

Den nya skolan sorterar ut ”handens folk”, som utbildas för tjänst i förmögna familjer, och tankens utvalda. Blott dessa är värda högre utbildning. Också skillnader i utbildning ger ”dynamik”. Andra ser ännu större klasskillnader.

Och Sverigedemokraterna? Med Åkessons diskreta stöd hoppas Reinfeldt sitta kvar. De borgerliga medierna visar då stor förståelse, landet måste ju regeras.

Duellen korade två segrare; för alla som önskar ett anständigt, jämlikt Sverige var Sahlin bäst.

De som föredrar klyftor, utanförskap och ett tydligare klassamhälle väljer Reinfeldt.

Mer läsning

Annons