Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt vänsterparti kan fixa segern

Annons

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly var i Ekots lördagsintervju. Han öppnade för att hans parti ska acceptera EU-medlemskapet och sluta kräva utträde.

Trots att Ohlys besked om positiv EU-hållning är ett stort steg för hans parti borde han komma med fler besked som underlättar samarbete med Socialdemokraterna (och Miljöpartiet). De tre partierna går ju till val på att regera ihop.

De borgerliga propagandisterna gör nämligen sitt bästa för att skrämmas med vänsterspöket Ohly. Om han och hans parti då i några, kanske större, frågor i god tid före valet kan närma sig S-ståndpunkter skulle det ta udden av borgarnas kritik.

Tyvärr verkar V vara kvar där ett annat kantparti, Gamla Moderaterna, var i årtionden. Det är i rollen av töjare åt sin kant på vänsterhögerskalan. tI M-fallet agerade det partiet så i en tid då de fann att svensk politik gått åt vänster.

Nackdelen med det agerandet var att M sällan fick regera, eftersom för få röstade på partiet.

Fördelen var att partiet drog svensk politik åt höger, något näringslivet och borgarpressen hjälpte till med. De oftast regerande sossarna girade åt mitten även om högerkrafterna utmålade dem som fortsatt vänstervridna.

V har i 30 år försökt motverka högervridningen av svensk politik utan framgång. Nu står kampen i valet 2010 om borgarna ska fortsätta regera, kanske med Sverigedemokraternas hjälp. I det läget måste Vänsterpartiet, medlemmar och kärnväljare, skärpa sig. De måste vara kompromissvilliga, ansvarstagande och mitteninriktade trots att deras plakatpolitiska impulser talar för vänsterradikal profilering.

Om Ohly och hans parti kan vara någorlunda socialdemokratiskt inriktade är borgarna chanslösa i valet. Listan på länder som har, eller har haft, vänsterpartier i regeringen är dessutom lång. Norge har det och i Finland har borgerliga partier regerat med Vänsterpartiet.

Ett Nya Vänsterpartiet med socialdemokratiska drag kan sätta stopp för borgerliga Nya Moderaternas regerande. Att göra Sverige mindre borgerligt bör vara ett vänsterpartis huvudmål.

 

Mer läsning

Annons