Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett slag mot demokratin

Det var inget annat än en juridisk fars. Domstolen tog aldrig rättssäkerheten på allvar.

Annons

I går morse meddelades domen mot de två svenska journalister som stått åtalade för terrorbrott i Etiopien. Fotografen Johan Persson och reportern Martin Schibbye dömdes skyldiga till såväl olaglig inresa som till terrorbrott. Nu riskerar de båda svenska journalisterna ett mycket långt fängelsestraff. Åklagaren yrkar på minst 15 års fängelse. Hur långt straffet blir meddelas på tisdag i nästa vecka.

Domen i Addis Abeba handlar om hur en totalitär regim med en chimär rättsapparat som täckmantel försöker hindra världen från att höra berättelser som regimen inte vill ska berättas.

Johan Persson och Martin Schibbye tog sig i somras in i Ogadenprovinsen i Etiopien för att undersöka det svenska företaget Lundin Oils oljeutvinning i området och dess påverkan på befolkningen, varför gerillan ONLF motsätter sig oljeutvinningen och varför ONLF inte skriver på fredsavtal med den etiopiska regeringen.

Det här är frågor som den etiopiska regimen inte vill att omvärlden ska få svar på. Den svenska utrikesministern har inte heller varit så där särdeles het på gröten för att de båda svenska journalisterna ska släppas fria och kunna fortsätta sin yrkesverksamhet. Det går inte att frångå: Utrikesminister Carl Bildts inblandning i Lundin Oil krånglar till det hela. (Bildt var styrelseledamot i företaget under åren 2000 till 2006, samtidigt som bolaget tog investeringsbeslut om prospektering i Ogadenprovinsen.)

I fjol beslutade internationella åklagarkammaren att inleda en förundersökning mot Lundin Oil för folkrättsbrott (det handlar om hur bolaget agerat i Sudan).

Det är inte helt problemfritt att vår utrikesminister är intrasslad i just det oljebolag som Persson och Schibbye var i Etiopien för att granska. Han har helt enkelt svårt att vara trovärdig i sin kamp för att få de båda fängslade journalisterna fria.

Vad än UD och regeringen har gjort i frågan så har det inte gett resultat. Det regeringen måste göra nu är att höja rösten, stiga fram och ta en tydlig ställning för press- och yttrandefriheten. De måste vara tydliga i att vilka otrevligheter journalister än gräver fram, så måste deras historier få berättas. Det är grunden i ett demokratiskt samhälle.

Johan Persson och Martin Schibbye kan visserligen överklaga den fällande domen. Men, en överklagan kan innebära en process som handlar om år. Om de i stället förklarar sig skyldiga och ber om nåd, kan det handla om betydligt kortare tid i fängelse. Därför kan det märkliga inträffa att de båda förklarar sig skyldiga för något de uppenbart inte gjort sig skyldiga till.

Den bakomliggande frågan är såklart: Vad har Lundin Oil egentligen gjort sig skyldiga till i Ogaden? Varför är den etiopiska regimen så evinnerligt rädda för att den frågan ska få ett svar?

Vilken journalist vågar ta reda på detta nu?

Domen som i går morse föll i Addis Abeba är ett allvarligt slag mot yttrandefriheten, mot pressfriheten och mot demokratin.

Mer läsning

Annons