Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett spel för gallerierna

/
  • När riksdagen röstade om vårändringsbudgeten vann den rödgröna regeringens förslag med mycket tydliga 144 mot 2. Övriga 167 ledamöter lade ned sina röster.

Mycket skrik för liten ull. Vi kan väl konstatera att den upphaussade stämningen inför omröstningen av vårändringsbudgeten mest liknade en ballong som sakta pyste ut.

Annons

Efter allt ståhej var det dags för riksdagen på tisdagskvällen att rösta om vårändringsbudgeten. Den rödgröna regeringens förslag vann med mycket tydliga 144 mot 2. Övriga 167 ledamöter lade ned sina röster, inklusive de sverigemokratiska ledamöterna. De hade ändå ingen chans att ro hem den här omröstningen. Den uppblåsta ballongen pyste till en liten gummiboll.

Bakgrunden till allt ståhej är denna: I samband med att den rödgröna regeringens höstbudget blev nedröstad, på grund av att Sverigedemokraterna då lade sina röster på Alliansens budget, aviserade statsminister Stefan Löfven om att utlysa ett extra val. Det skedde dock aldrig, då regeringen tillsammans med de fyra Allianspartierna i stället enades om Decemberöverenskommelsen, DÖ.

Decemberöverenskommelsen innebär att den partikonstellation (grupp av samarbetspartier) som får flest mandat vid riksdagsval får välja statsminister, dessutom säkerställs genom överenskommelsen att den största gruppens budget går igenom. Detta för att inte det som skedde i höstas ska kunna ske igen (åtminstone inte före 2022). Det vill säga: att riksdagen tas som gisslan av ett enda parti, tillika ett rasistiskt parti. Trots att vi sedan i höstas har en rödgrön regering, är det en borgerlig budget som sätter ramarna. Det här blir det äntligen ändring på nu.

För budget spelar roll. Politik spelar roll. För människor. För dig och mig, och för våra vänner och familj. Med den rödgröna budgeten får vi äntligen se en höjning av a-kassan, ökad bemanning i äldreomsorgen och ökade resurser till järnvägen. Denna ledarsida är dock inte sena med att påpeka att den nu klubbade budgeten inte är den mest progressiva budgeten. Det går att göra mycket, mycket mer. Det måste göras mycket mer. Men, ändå kommer den rödgröna budgeten att göra skillnad. För dig och mig, för våra vänner och familj. Tryggheten kommer att öka.

Men många högerdebattörer har skrikit högt över Decemberöverenskommelsen. Krävt av sina riksdagsledamöter att gå emot sin partiledning. Vilket några moderata ledamöter också lovade att göra. Så ballongen växte.

Det som utspelade sig i riksdagens plenum på tisdagskvällen var ett spel för gallerierna. En efter en gick de borgerliga riksdagsledamöterna upp i talarstolen. Rasade mot de rödgrönas budget, och valde sedan att släppa igenom regeringens budget genom att lägga ned sina röster i andra omgången. Det vill säga alla förutom två moderata ledamöter, som nu betraktas som hjältar på sitt håll. Och när det var dags att avlägga de sverigedemokratiska rösterna i andra omgången så gjorde partisekreterare Jomshof tecken åt sina partikamrater: avstå från att rösta. Och det gjorde de. Allihop.

Det parti som resten av kammaren hade fasat för, som de flesta andra partier gått tillsammans och bildat Decemberöverenskommelsen för att stoppa, de valde alltså att lägga ned sina röster. Den hårt uppblåsta ballongen pyste sakta ut. Decemberöverenskommelsen höll.

Mer läsning

Annons