Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU mot Sarkozy

/
  • PEKAR UT FRANKRIKE. Vivane Reding, EU:s justitiekommissionär, tänker föra Frankrike till EU-domstolen om utvisningar av romer fortsätter. Men hennes kritik stänker också på den svensk regeringen och Tobias Billström.

Annons

Romerna, sade minister Billström, är inte ärliga. De tigger. I det borgerliga Sverige en skamlig handling, inte värdig ett civiliserat land. Upp emot 50 romer bussades därefter hem till Rumänien.

EU garanterar varje medborgare tre månaders uppehåll i annat EU-land, men för Billström går populismen först. Vem bråkar om några rumänska zigenare?

Vaga protester inifrån borgerligheten, men strid för romernas rättigheter aningen vågad i valtider. Regeringen, och Billström, har ju Sverigedemokraterna att tänka på.

I Frankrike ett något annat läge; där ljuger ministrar och höga tjänstemän rakt upp och ner. Romer prioriteras i ett dokument från en minister, trots försäkringar om att regeringen inte särskilt pekar ut romerna som icke önskvärda.

Den franska rasismen, dirigerad av president Sarkozy, fördöms och protester samlar miljoner. Några svenska liberaler kände sig kallade att dokumentera sin motvilja och sin upprördhet. Frankrike ett enkelt mål för protesterna, rasismen var ju iögonfallande och skamlig.

Billström, som tjänstgör i ett mindre land med färre romer, lämnades utan anmärkning. Också liberaler har ju ett val att tänka på. Men hyckleriet sticker i ögonen; protester mot Frankrike, överslätande mot den egna regeringen.

I går talade EU:s justitiekommissionär Viviane Reding om franska lögner och statligt sanktionerad rasism; detta är en skam. En sammanfattning av rivning av läger, massutvisning och rasistiskt utpekande.

Nog nu, röt Reding och så krävde hon ett överträdelseärende mot Frankrike. Diskriminering på grund av etniskt ursprung eller ras har ingen plats i Europa, säger hon. Lyssnar Billström? Reinfeldt?

Den franska regeringen slog ifrån sig. Men dokumenten som talar om att romska läger skall prioriteras under en kampanj för att riva 300 läger med flyktingar, invandrare och andra utsatta, är skrämmande och tydliga.

President Sarkozy har öppnat dörren för rasism och hat som inslag i kampanjen för återval 2012. Sarkozy hymlar inte, och hans konservativa vänner, bland dem Fredrik Reinfeldt, har inga invändningar. Den europeiska högern samarbetar med rasister, främlingsfientliga och allsköns extremister. De ingår i regeringsunderlag, kanske också här i landet efter valet.

Att EU-kommissionen så kraftfullt markerade mot Frankrike, och indirekt mot några andra medlemsländer, var nödvändigt. Och självklart att instämma med Reding; nog nu!

Mer läsning

Annons