Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten på din kropp är du

Annons

"Han var så säker på sin sak att han inte verkade tycka att han behövde lyssna på vad jag sa."

Dick Björklund sökte vård på vårdcentralen Wasahuset i Gävle. Han var oroad eftersom han på kort tid hade gått ner 9 kilo i vikt, hade ständig värk i magen och en orangegul vätska hade börjat rinna ur honom.

Men Dick Björklund upplevde det inte som att han togs på allvar när han sökte vård. Till Arbetarbladet säger Dick Björklund att det aldrig gjordes någon ordentlig undersökning eller utredning. Och rörande läkarens bemötande upplevde han att "Det kändes som om han bara ville bli av med mig så snabbt det gick."

Dick Björklund hade cancer i bukspottkörteln. Men hans cancer diagnostiserades istället som IBS av läkaren, vilket är ett ofarligt tillstånd.

Dick Björklund försökte verkligen i sina kontakter med Wasahuset, han tog till och med sig en blöja för att läkaren skulle kunna se vätskan. Hans fru försökte också, undrade om det inte borde göras en röntgenundersökning. Men även detta avfärdades enligt hustrun Barbro Björklund. Enligt henne blev svaret "Tror du att det är cancer, eller? Nähä, det är ingen fara."

Men det vara fara. Och det var cancer.

Ingen som söker vård skall avfärdas på det sättet Björklund upplevt att han blivit. Hans utdragna lidande på grund av vad som inte kan uppfattas som annat än nonchalans från läkarens sida baserat på Björklunds berättelse, är oförlåtligt.

Till sist valde Dick Björklund att skaffa sig ett andra utlåtande rörande sitt tillstånd och sökte vård vid Strömsbro vårdcentral, där man omgående konstaterade allvaret i hans situation och genomförde en grundlig utredning av hans tillstånd. Till sist fick han rätt diagnos och rätt vård.

Till andra som söker vård ger Björklund följande råd i Arbetarbladet :

"Tycker du att läkaren är nonchalant och inte lyssnar eller tar dig på allvar, gå till en annan."

Det är ett mycket bra råd. Vården finns till för oss patienter, inte tvärtom. Ett andra utlåtande är något som vi i Sverige, är relativt ovana vid att skaffa. Dick Björklunds berättelse är dock en viktig berättelse om hur ett andra utlåtande kan leda till att en läkares felbedömning, kompenseras av en annan läkares bedömning.

Det kan lätt uppfattas som svårt att ifrågasätta en läkare. Men det är också viktigt att komma ihåg att experten på din egen kropp, är du. Den expertkunskapen kan och ska inte ignoreras av vården när du noterar en förändring som du uppfattar som onormal.

Mer läsning

Annons