Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får du mindre cancer av svenskt bacon?

Annons

För en vecka sedan skrev jag om landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han hade då uttalat sig i Sveriges Radio och bland annat förklarat att han inte ser några miljöproblem med att svenskar äter för mycket kött.

Nu backar Bucht. I en riksdagsdebatt mot vänsterpartiets Jens Holm i veckan sa han att ”en lägre köttkonsumtion, både i Sverige och i andra länder, skulle vara bra för klimatet och i många fall även av hänsyn till andra miljöaspekter”. Skönt att ministern äntligen kom på det.

Men just när hoppet tänds börjar Bucht falla tillbaka i gamla spår. ”Politiker ska inte bestämma vad folk ska äta” säger Bucht och köttindustrin pustar ut. Än så länge finns ingen anledning att oroa sig för dem och brodern, som råkar vara ägare i Norrbottensgårdens slakteri AB och vice vd för Nordchark.

Istället för att pudla och be om ursäkt för tidigare citat går Bucht dessutom till angrepp mot Sveriges Radio. Det var en lång intervju som sedan klipptes ner, och ”ibland är det så här att ulvar kan klä sig i fårakläder, och då kan speglingen bli lite annorlunda”. Angrepp är bästa försvar, tänker Bucht och pratar vidare.

Gällande hur vi ska minska den svenska köttkonsumtionen, som vi nu är överens om att vi behöver göra, blir Bucht riktigt luddig. Han tror fortsatt inte på politiska styrmedel. Samtidigt håller han med om att konsumenterna måste informeras om hälsoeffekter och köttets miljöpåverkan.

Till slut lyckas han sträcka sig till att vi kanske kan införa någon typ av ursprungsmärkning eller nåt? Svenskt kött är ju ändå bättre än utländskt!

Vi håller på att äta oss och planeten till döds med vår köttkonsumtion. Men om vi bara tydligt ursprungsmärker vårt kött så löser vi alltså problemet?

Eller inte. Det är sant att svenskt kött har lägre miljöpåverkan än mycket av det kött som vi importerar. Men även svenskt kött orsakar betydligt högre växthusgasutsläpp än vegetabiliska substitut. Ett kilo nötkött motsvarar utsläpp på omkring 26 kilo koldioxid. Motsvarande siffra för ett kilo baljväxter (så som bönor eller kikärtor) ligger på 0.7 kilo koldioxid.

Sen har vi hälsoaspekten också. Att äta kött, framför allt processat kött som vårt kära bacon, bidrar till ökad risk av olika typer av cancer. Huruvida köttet är svenskt eller inte påverkar inte att köttkonsumtion innebär en allvarlig hälsorisk.

Frågan om minskad köttkonsumtion är allt för viktig för vår planet och hälsa för att Sven-Erik Bucht ska få fega ur om politiska styrmedel. Jag är tacksam att landbygdsministern insett att det finns problem med att äta kött. Bra där Bucht.

Men bättre kan du.

LÄS ÄVEN: Därför älskar vi bacon och hatar veganer

Mer läsning

Annons