Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farväl till Afghanistan

/

Annons

Ahmed Wali Karzai mördades i går. Han var halvbror till Afghanistans president Hamid Karzai och guvernör i Kandahar.

Ahmed Wali Karzai påstods även vara narkotikahandlare och samarbetsman för USAs underrättelsetjänst.

Mordet på Ahmed Wali Karzai uppges ha utförts av en livvakt. Talibanerna har tagit på sig dådet.

Utvecklingen i Afghanistan är att många länder tar hem sina trupper. Några har redan gjort det.

USA, som har mest trupper, har en omfattande hemtagningsplan. Och i går kom nyheten att Frankrike ska ta hem en fjärdedel av sina trupper, tusen militärer.

Det är hög tid att Sverige lägger fram en plan för hemtagande av trupperna.

I de andra länderna anges inte bara överlåtandet till afghanerna att sköta sin säkerhet som orsak. Till en del finns ekonomiska orsaker. Det är dyrt att ha trupper i Afghanistan. De länder som har flest soldater där har ekonomiska problem: USA och Storbritannien.

Också för Sverige har kostnaderna för försvaret, militära närvaron i Afghanistan och överhuvud taget utomlands, dragit iväg. Dessutom har avhopp av de soldater som ryckte in som kontraktsanställda i april inneburit bortkastade miljonbelopp.

Sverige har ju övergett systemet med allmän värnplikt och infört en yrkesarmé. En sådan medför en rad saker.

En är att yrkesarmén är kostsam, trots att den inte har så många soldater. Å andra sidan är de soldater som kan sättas in fort för insatser.

Det gillar de flesta politiker. De kan tack var den höga beredskapen sända trupper utomlands om FN, EU eller Nato kallar. Sverige och dess makthavare kan i och med det visa samarbetsvilja med att ställa upp med trupper inför viktiga EU- och Natoländer.

När andra länder lämnar Afghanistan måste Sverige också göra det. Afghanistan måste få chans att visa att landet kan klara sig på egen hand.

Det kan hända att den utländska militära närvaron inte bara hållit talibanerna stångna utan även gynnat talibanerna. När de utländska trupperna försvinner försvagas kanske talibanerna och deras förmåga att vinna stöd bland afghanerna eftersom det inte finns några utlänningar som talibanerna kan utmåla som ockupanter.

Visst är behoven stora hos civilbefolkningen i Afghanistan. Men det är de även i flera andra länder. Varför Sverige ska ha militär närvaro i just Afghanistan och inte i andra länder med liknande behov kan vara svårt att motivera.

Det är dags för Sverige att, likt andra länder, börja ta hem trupperna och slå fast ett datum för då den siste svenske soldaten säger farväl till Afghanistan.

 

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons