Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigsverige

Annons

Socialbidrag heter inte längre socialbidrag. Det heter försörjningsstöd. Vad det heter spelar egentligen ingen roll eftersom det handlar om överlevnadspengar.

När regeringen annonserade om nya, friska miljarder till kommunerna var det pengar avsedda att upprätthålla kärnverksamheter och rädda arbetstillfällen. Men det kommer inte pengarna att räcka till. I dag säger hälften av landets kommuner att majoriteten av alla pengar som utlovats i själva verket kommer gå till att klara av utbetalningarna av socialbidrag, enligt en enkät Ekot genomfört.

Nyheten förvånar inte. I Sverige har vi matchat lågkonjunktur med ett systemskifte som innebär att det är lättare att hamna på marginalen. Förändringen av bland annat a-kassan och sjukförsäkringen har bäddat för det.

Regeringens högkonjunkturspolitik fungerar illa i lågkonjunktur. Utan någon annan trygghet blir socialbidraget sista utposten. Och tittar vi på statistiken är det inte svårt att förstå varför hälften av landets kommuner uppger att de kommer använda regeringens slantar till socialbidrag. För i Sverige har utbetalningarna ökat med 20 procent under det andra kvartalet 2009 jämfört med samma period 2008. I Gävle handlar det om en ökning på 38 procent. I Sandviken 37 procent. I Nordanstig om 57 procent.

Föga förvånande talar inte regeringspartierna särskilt mycket om det här med utanförskapet längre. Lågkonjunkturen kan förvisso beskyllas för delar av ökningen. Men i de där 20 procenten som i Gävle och Sandviken handlar om 38 och 37 procent ryms också resultatet av en ökad självfinansiering av a-kassan, försämrade ersättningsvillkor och förändringen av sjukförsäkringen.

Mer läsning

Annons