Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel svar, Sandviken

Visst. Rent krasst är det billigare att låsa dörren om gamlingarna än att anställa tillräckligt med personal.

Annons

Det krävs inte mängder av fantasi för att misstänka att det är så politiker och tjänstemän i Sandviken har räknat.

När Socialstyrelsen tidigare i år gjorde en tillsyn på det särskilda boendet Lillvikskvarteret i Storvik framkom det att tre anställda ansvarar för husets samtliga fyra avdelningar på nätterna. (48 lägenheter plus 23 trygghetsboenden.) Det räcker inte på långa vägar. Praktiskt nog är dörrarna till demensavdelningen låsta med kodlås, så de dementa kan inte ta sig ut själva och hitta på hyss nattetid. Rörelselarm finns, men de fungerar inte alltid som de ska. Det här innebär att dementa åldringar lämnas ensamma och inlåsta nattetid, utan möjlighet att påkalla hjälp.

Socialstyrelsen tycker inte att det här arrangemanget är riktigt okej. De kallar nattbemanningen på Lillvik för ”oacceptabel” och kräver att Sandvikens kommun ska åtgärda underbemanningen.

Hur har då Sandvikens kommun tänkt sig att detta ska ske? Genom att anställa fler undersköterskor eller vårdbiträden? Nej. De tänker sig att detta ska lösas genom att bolla med de redan anställda.

Som att det skulle finnas ett överskott av personal att spela med. Det gör det inte.

Kvalitet och bemanning hör ihop. Omfördela anställda är inte svaret på det här problemet. Eftersom det inte finns tillräckligt med anställda inom omsorgen.

Politikerna i Rosenbad, och i Sandviken, bör inse faktum. Det behövs fler fötter och händer i omsorgen.

Mer läsning

Annons