Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem punkter för Gästrikland

/

8 september uppmanade vi ett antal politiker att delta i en debatt här på ledarsidan rörande regionens framtid. Vilka är visionerna och hur ser de konkreta förslagen ut från dessa folkvalda, med makt att bidra till att den potential som finns i detta område realiseras? Nu har svaren börjat komma in. Vi publicerar dem i den ordning de anländer. I dag; Tomas Tobé, riksdagsledamot, Moderaterna.

Annons

Ledarsidan uppmanar till att göra inspel om hur vi kan lyfta regionen. Det är ett utmärkt initiativ. Låt mig nedan ge fem exempel på åtgärder som jag tror är viktiga för att Gästrikland ska bli mer attraktivt.

För det första är det en grundstomme med god tillgång till kompetent arbetskraft. Kommunerna borde därför gemensamt göra en omfattande inventering om deras kompetensbehov och sedan sätta konkreta mål för hur och när de ska uppfyllas. Det vill säga hur vi ska lyckas utbilda och rekrytera den arbetskraft som behövs för att utveckla vårt näringsliv och vår välfärd.

För det andra behövs en samling av lokala aktörer. Det finns stora vinster att göra genom att samla Arbetsförmedling, kommun, myndigheter, fack och arbetsgivare. Att fortsätta arbeta utan ett målstyrt samarbete duger inte, det är dags för politiker att visa ett starkt ledarskap för att driva utvecklingen åt rätt håll.

För det tredje lockar ett bra företagsklimat till innovationer och gör att fler företag blir lönsamma. Företagarna ska ha en tydlig väg in, i stället för flera, till kommunens tjänstemän, kortare handläggningstider men framför allt så ska intresset från ett antal av Gästriklands kommunledningar uppgraderas.

För det fjärde så är vårt län i behov av fungerande infrastruktur. För både företag och privatpersoner skapar bra kommunikationer bättre möjligheter till inkomster, utveckling och investeringar. Vi kan på alla politiska nivåer, lokalt, regionalt och nationellt, arbeta för att förbättra dessa.

För det femte behöver vi bättre utnyttja vår potential i att kunna erbjuda attraktiva boenden. Kommunerna bör därför få ännu större inflytande att själva besluta i ärenden angående strandskyddet.

På dessa fem områden arbetar redan i dag många duktiga moderater aktivt. Vi tar i kommunerna initiativ men möts av ett trött socialdemokratiskt ledarskap. Vi är beredda att ta ansvar och visa ledarskap. Samtidigt är vi öppna för breda samarbeten i de frågor som kräver att vi lyssnar på varandra.

Tomas Tobé

Mer läsning

Annons