Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiasko för Säpo

/
  • FRIKÄNDA. Två somalier som fick fyra år i tingsrätten friades i går helt av hovrätten. En totalt nederlag för Säpo, som avböjer kommentarer.

Annons

Insatsstyrkan stormade in hos fyra palestinska familjer, tvingade ner männen på mage och fängslade dem, inför ögonen på hustrur och barn. De fyra släpades till finkan, och släpptes inom ett dygn.

Det som under några korta euforiska timmar beskrevs som ett tillslag mot terrorister som planerade att spränga hela Nordstan, Göteborgs störst galleria, i luften förvandlades till ett förfärligt fiasko.

Ursäkter skickades över till familjerna, med särskilt beklagande till den av de fyra som bara skulle höras, ”upplysningsvis”.

Två somalier, i detalj kartlagda av Säpo, greps i Göteborg misstänkta för ”stämpling till terroristbrott”, en luddig anklagelse byggd på omfattande och långvarig telefonavlyssning, spaning och buggning.

De båda skulle, enligt Säpo, resa till Somalia och spränga sig själva i luften i protest mot terrorregimen där. De satt häktade i sju och åtta månader.

Tingsrätten, som var oenig, dömde till fyra års fängelse, och Säpo fick äntligen ett erkännande för sitt hårda slit.

Domen hälsades också välkommen av högerkretsar som ser möjliga terrorister överallt där somalier eller muslimer rör sig.

I går kom hovrättsdomen: frikända. Inga bevis och ”givet” att fria de två. Ett svidande nederlag för åklagaren och Säpo. Men den här gången stängde Säpo dörren om sig. Kanske funderar polisen på hur det framtida arbetet nu skall läggas upp.

Säpo får väl koncentrera sig på spaning mot spioner och möjliga terrorister, som tänker spränga bomber i Sverige.

Den ensamme bombaren i Stockholm var annars okänd för Säpo, men efter misslyckandet skrevs han in i ett omfattande terrornätverk.

Specialister målade upp skräckinjagande hotbilder mot Sverige. Bara en tidsfråga när näste självmordsbombare skulle slå till. Varningar sändes ut till allmänheten. Undvik folksamlingar, särskilt på helgerna.

Nu, efter flera månader, har Säpo inte hittat någon koppling till andra möjliga terrorister. En ensam, tragisk galning bara.

Men kanske är det möjligt att diskutera spaning på möjliga terrorister, samtliga av utländsk härkomst. Vilka målbilder har Säpo? Ingen svensk skulle dömas till fyra år för att i telefon diskutera läget i något annat land.

För somalier finns en annan ordning. Palestinier får räkna med spionpolisens intresse, särskilt om de öppet talar om Israels ockupation och övervåld. Kurder är alltid intressanta.

Och frågan ställs: Vad sysslar Säkerhetspolisen med?

Mer läsning

Annons