Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlands företagsledare föreslår åtstramningar

Annons

Juha Sipilä är statsminister i Finland. Innan han blev statsminister var han företagsledaren som blev IT-miljonär.

Finland är i kris. Det föranledde statsminister att hålla ett tal till nationen under onsdagen, vilket bara hänt vid ett fåtal tillfällen i historien, ett av tillfällena varandes vid Josef Stalins död.

Den borgerliga koalitionsregeringen har presenterat ett krispaket. Ett krispaket som bland annat innebär att övertidsersättningarna halveras och att det tillägg som finns för att arbeta på söndagar sänks från 100 till 75 procent. Detta kommer drabba inte minst Finlands kvinnor och förslagen innebär de facto en sänkning av lönerna i Finland med fem procent.

Inte helt oväntat handlar det om oerhört kontroversiella förslag. Den finska fackföreningsrörelsen är i uppror och på fredag går Finland ut i strejk. Tiotusentals människor förväntas delta i den demonstration som kommer hållas i Helsingfors. Sjukvårdspersonal, polis snart sagt alla yrkesgrupper kommer gå ut i strejk, de samhällsnödvändiga, som polisen, bara under några timmar.

I likhet med den svenska borgerliga regeringen, ser den finska regeringen framtida skattesänkningar som en lösning på den arbetslösheten. Skattesänkningar är dock något som man prövat under föregående mandatperiod, utan någon egentlig framgång. Då leddes regeringen av Alexander Stubb, som i dag är finansminister.

Finland har dock gjort mer än bara hämta inspiration från Sverige. Bakom det tankegods som Sipilä vill göra till finsk politik hittar vi Anders Borg smygandes. Alexander Stubb bjöd nämligen in Anders Borg för att ta fram en rapport, "En strategi för Finland", där olika scenarion för hur Finland skall ta sig ur sin kris, avhandlas.

Receptet för att få Finland på fötter är nerskärningar, om dessa har effekt, vill regeringen 2017 genomföra skattesänkningar.

Politiken känns onekligen igen från Sverige. Vad Finlands högerregering däremot ignorerar, är att åtta år med skattesänkningar och åtstramningar i Sverige, inte gav oss fler arbeten eller bättre ekonomi.

Vad regeringen lämnade oss med, var 140 miljarder mindre i skatteintäkter.

Det är inte konstigt att finländarna är förbannade.

Mer läsning

Annons