Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fixar biffen

/

I november genomförde Riksbanken ett stresstest av våra svenska storbanker. Ett test som visade att de svenska bankerna hade goda förutsättningar att klara sig genom den ekonomiska kris vi befinner oss i.

Annons

I går presenterade Riksbanken ytterligare ett stresstest av våra storbanker. Det visar precis som föregående test att läget för våra svenska banker må vara kärvt, men att något totalhaveri inte ser ut att vara i antågan.

Utlåningen till Baltikum är mycket problematisk och beräknas kunna komma stå för runt 40 procent av bankernas förluster. Men även om läget skulle försämras drastiskt ser de svenska bankerna ut att klara även en sådan situation. Några guldstjärnor i kanten levererar inte Riksbankschefen Stefan Ingves, men 2009 är precis som Ingves konstaterar i Ekot knappast ett år för toppbetyg. De flesta nöjer sig i dag med banker som faktiskt får godkänt och som kan hanka sig fram utan konstgjord andning i väntan på vändningen.

Vilka vägar vår ekonomi kommer ta framöver är självfallet svårt att författa prognoser kring, men de stresstest som genomförts visar trots allt att de svenska bankjättarna skulle överleva även den bistraste vargavinter. Testen baserar sig på beräkningar rörande långt värre scenarion än vad som i dag framstår som troliga.

Vad Riksbanken levererar är alltså besked som klassas som tämligen betryggande. Jämför vi oss med andra länder ser vi trots allt ut att kunna klara oss relativt bra. Den här gången. Vilket till en inte obetydande del torde handla om att både svenska staten och våra bankerna lärde sig om vikten av ansvarsfull kreditgivning och soliditet den svåra vägen, under 90-talets kris, och blev lite smartare av den smällen. Något som bidragit till ett svenskt banksystem som står långt mer stabilt den här gången.

Resultatet av Riksbankens stresstest är helt enkelt betryggande besked i en tid när trygghet är hårdvaluta.

I en krissituation bygger ett kontinuerligt informationsflöde förtroende. Den psykologiska effekten av Riksbankens prognos rörande framtiden är därför inte att underskatta. Förhoppningsvis kommer det hela kunna bidra till att öka utlåningen till de svenska företagen. Företag som i dag är i behov av en utlåning präglad av förnuft snarare än panisk rädsla.

Mer läsning

Annons