Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjäska inte!

/
  • Snart ska Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt hålla sina sommartal. I fjol höll moderatledaren det i Vaxholm, där det finns många välbeställda invånare. Sahlin höll det i en Stockholmsförort där andelen lågutbildade och låginkomsttagare är hög. Nu Har Stockholm blivit allt mer borgerligt.

Om någon vecka ska de två stora partiernas ledare hålla sommartal. När det skedde här om året talade moderatledaren Fredrik Reinfeldt i Vaxholm. Det är en kommun nära Stockholm med många välbeställda invånare.

Annons

 

S-ledaren Mona Sahlin talde i en invandrartät förort i Stockholms kommun. Andelen lågutbildade och låginkomsttagare är hög där.

I val i flera årtionden har Stockholms stad och län, där M- och S-ledarna sommartalar även i år, blivit allt mer borgerliga fästen. Det beror på flera saker.

En är att andelen högutbildade och höginkomsttagare är stor där, och ökar. De grupperna är de som främst röstar borgerligt.

att bo i Stockholm, där hyreslägenheter blir allt färre efter omfattande omvandling till bostadsrätter, måste man tjäna bra. Personer med låg eller medelstor lön har svårt att klara ett boende i huvudstaden.

Efter valet till Europaparlamentet, då S fick ett lågt väljarstöd i Stockholmsområdet, har röster hörts för att S bör ha en politik som attraherar väljare i huvudstaden. Men det är fel sätt att tänka.

För S har i över 30 år haft problem att hävda sig i valen i Stockholm. Det beror på flera saker, som att partiets organisation är svag där med låg andel partimedlemmar, att det bara finns borgerlig morgonpress och att bostads- och arbetsmarknadens struktur inte är gynnsam för väljargrupper i vilka S har starkt stöd.

S måste i stället använda sig av en politik som riktar sig till väljare i hela landet med visioner om förbättringar, exempelvis av den offentliga välfärden och sociala tryggheten.

I valet 1991 fick S ett lågt väljarstöd i Stockholmsområdet, likt valet 2006 och EU-valet i år.

Valet därpå, 1994, blev emellertid en framgång för partiet även i den regionen.

Det skedde trots att ingen geografisk inriktning av S-politiken gjordes.

i form av nedskärningar i välfärden och höjda skatter som S utlovade i sitt valmanifest 1994.

Sahlin bör inte lockas att fjäska för storstadsväljare i sitt sommartal. Hon bör presentera en politik som vinner många väljares stöd oavsett var de bor.

 

 

Annons