Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera motivbilder till bilbränderna

Annons

Omständigheterna kring de bilbränder som ägde rum måndagen den 13e augusti är fortfarande oklara men åklagaren har uttalat sig om olika motivbilder.

Att bilbränderna skulle ha några politiska motiv eller att någon annan politisk grupp skulle ligga bakom dem har avfärdats av åklagaren Mats Ihlbom.

Enligt Expressen har polisens misstankar riktats mot en grupp unga kriminella i Västra Frölunda som beskrivs som springpojkar till ett inflytelserikt kriminellt nätverk i staden.

De menar att polisen har en hypotes om att det kan röra sig om ett kriminellt gäng i Västra Frölunda som skulle ha anlagt bränderna för att protestera mot polisen på grund av ett knarktillslag på 100 kilo kokain.

Hittills har en 18-åring gripits vid sin ankomst till Turkiet och under torsdagen begärdes en 20-åring häktad för mordbrand och våldsamt upplopp.

Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Foto: Adam Ihse

En motivbild är att bilbränderna utfördes för att rikta polisens fokus från annat i staden.

GT kunde under torsdagen publicera ett filmklipp som skickades till tidningens fotograf Niclas Hammarström, en timme före bränderna.

I filmklippet anklagas polisen för övervåld och trakasserier och även socialtjänstens omhändertaganden av små barn omnämns.

Det kriminella nätverket har under en längre tid varit i konflikt med sociala myndigheter i Göteborg på grund av ett stort antal omhändertaganden av barn. Åklagaren Mats Ihlbom har sagt att:

– Att det här är en reaktion mot polisens arbete mot kriminell verksamhet, det är en av hypoteserna vi har. Man reagerar på rättsväsendet.

Samtidigt som tongångarna höjs om att myndigheter och regeringen skulle göra alldeles för lite för att stävja kriminaliteten så är det paradoxalt nog så att en hel del pekar på att det kan vara polisens lyckade arbete mot droghandeln som har föranlett bilbränderna.

Mer läsning

Annons