Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhem i förfall

I månadsskiftet oktober-november håller Socialdemokraterna partikongress. Detta uppmärksammar vi på ledarsidan med temaserien ”Vad vilja Socialdemokraterna”. En ideologisk debatt om det socialdemokratiska partiets framtid och färdriktning. Den här veckan möter ni Lotta Gröning, nyhetskrönikör i Expressen.

Annons

mytologin lever folkhemmet. I vackra ordalag talar ledande Socialdemokrater om folkhemmets betydelse. Om rättvisan och solidariteten, om minskande klyftor och betydelsen av att alla är med. Det finns en viss enighet om att folkhemmet behöver restaureras, men det är inga stora åtgärder som föreslås. Bara att anlägga någon liten trädgård här och där.

att det vore så enkelt, jag delar helt den ideologiska visionen om ett jämlikt samhälle. Det är kärnan i den socialdemokratiska ideologin och jag önskar att partiet på allvar jobbade med folkhemmets förfall och välfärdssamhällets återtåg. Det är socialdemokratins uppgift! Jag måste skriva ”förbannade uppgift” för att understryka partiets ansvar.

arkitekter och välfärdssystemens konstruktörer har partiet ett arv att förvalta. Tyvärr sköter de den uppgiften dåligt. Orden är visserligen där och retoriken, men människorna, de stackars människor som är beroende av välfärdsstaten har förstatligats och administreras in i stora byråkratiska strukturer.

en stuprörsorganisation som leds av en chef i toppen som alltid vet bäst. De stackars medarbetarna gör karriär om de fyller i utvärderingsblanketter, måluppfyllningar och annat administrativt tjafs. Olle, som sitter där med en mamma som är alkis och en pappa som sitter inne och en mormor som lever på socialbidrag, är chanslös. Det har till och med socialstyrelsen slagit fast. De människor som är ”biståndsberoende” är chanslösa i livet och i flera generationer framåt. Det är också i dessa grupper som utanförskapet och fattigdomen ökar i Sverige. Varför är just de så sårbara? Därför att dessa människor inte kan påverka sin egen vardag och dessutom finns ett regelsystem som ser till att de ekonomiskt aldrig får näsan över vattenytan. Välfärdens administratörer har blivit fångvaktare.

utbrister Ylva Johansson i sitt program för välfärden. Det är bra att kunna välja säger hon vidare och föreslår sedan krav på kvalitet och insyn i alla skattefinansierade verksamheter. Det blir uppenbart flerbyråkrater, tänker jag.

inga fler byråkrater som bevakar att regelsystemet efterlevs, vi behöver att skattepengarna går till dem som bäst behöver dem. Vi behöve människovärde. Även en ”biståndsberoende” har stolthet! Det är förnedrande när hon sitter på socialen och kallas in när personnumret blinkar på en stor skylt i väntrummet. Det är som hon skulle till bilprovningen.

har under sin långa strävan efter makt, tappat de människor som de borde representera. Det är absolut inte elakt menat, men varje organisation som får makt hamnar till slut i en situation där makten blir viktigare än medlemmarna. Så är det inom partiet, demokratin körs baklänges och folk får veta av partiledningen vad de ska tycka i olika frågor. De får också veta att medelklassen ändå är viktigast, de behöver nästan aldrig använda trygghetssystemen och de har jobb och bidrar med skattepengar till statskassan.

måste tillbaka till rötterna för att nå framgång. Alva Myrdal varnade redan på 40-talet att byråkratin i välfärdssysten blivit så stor att de inte längre såg de människor de var satta att tjäna. Men ingen brydde sig om detta då. Ingen bryr sig idag!

förbli det största partiet måste de föra framtidsdebatten. Framtiden handlar om, precis det som den alltid har handlat om, förmåga att se den lilla människan. Olle, han som i byråkratin bara är en besvärlig människa med sammansatta problem som inte håller sig inom sektorsgränserna, ska också ha en chans. Alla människors lika värde heter det ju!

ställas är vad vi gör för den lilla människans frigörelse. Hur tänker vi och vad har vi för strategi i mångfaldens, individens och kunskapens samhälle?

 

Lotta Gröning

Nyhetskrönikör Expressen

Annons