Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringslinjen ett måste

Annons

Bankskatten blir av. Den som Socialdemokraterna presenterade i Almedalen före valet. En skatt som ska generera 4 miljarder till välfärden. En skatt som utlovas på första maj, som är vältajmad och begåvad skatteväxling där pengarna tas från en sektor som rapporterar in rekordvinster. En sektor som väljarna knappast gråter över att Socialdemokraterna tänker beskatta ytterligare, eftersom bankernas vinster till en inte obetydande del består av väljarnas bolån, som ofta har mycket högre ränta än vad som är påkallat.

Socialdemokraterna ska också satsa på den grupp unga som idag varken studerar eller arbetar. Ett viktigt besked, men en otillräcklig satsning, eftersom jobbgarantin för unga kommit av sig.

Även om det finns ljusglimtar och bra förslag, är det trots det för mycket prat och för lite förändring från Socialdemokraternas sida. Att alternativet, alliansen, är sämre, hjälper inte Socialdemokraterna. Valresultatet var inget tydligt besked från väljarna. Socialdemokraterna måste bevisa sig. Och det går bara att göra genom förändring.

Skillnaderna mellan föregående regering och nuvarande är ännu inte tydligt synliga. Det parlamentariska läget försvårar. Visst. Men Socialdemokraterna väljer också att hålla fast vid finansiering krona för krona, avstå från att låna till reformer och vill göra så små skatteförändringar som möjligt. Fortsätter man så, kommer mycket lite kunna bli gjort under den här mandatperioden. Då blir det svårt att restaurera Sverige och lyfta människor. Då blir det svårt att genomföra jobbskapande reformer som sätter fler i arbete och generera ytterligare skatteintäkter.

Och, framför allt; den synbara och i ett förfallet Sverige nödvändiga förändringen kommer utebli.

Det är där, i de små skillnaderna mellan då, med borgerlig regering, och nu, med socialdemokratisk, som väljarstödet för Sverigedemokraterna kommer växa.

Mer läsning

Annons