Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA+säpo?

/
  • VILL LYSSNA MER. Regeringens utredare, tidigare Säpo-chefen Anders Eriksson vill, noggrant kontrollerat, tillåta polisen att ta del av FRA:s spaning. Men justitieminister Beatrice Ask är tveksam.

Om FRA omges av hinder, begränsningar, restriktioner och politisk kontroll kan också polisen få ta del av inspelningar och avlyssningar.

Annons


Det ville inte regeringen under den hårda debatten i vintras, men utredaren, tidigare Säpo-chefen Anders Eriksson, öppnar för polisen, om det handlar om grov brottslighet.

En domstol, som väger av alla aspekter, ger klartecken och sedan kan FRA skicka över banden till polisledningen.

Den personliga integriteten, som fick några borgerliga riksdagsmän att protestera, lyfts fram som mycket viktig, men inte så viktig att de digitala spionerna och lyssnarna tvinga stänga av sina mikrofoner.

All datortrafik öppnas för FRA, och då handlar det om din och min mejl, alldeles oavsett vad makten säger eller vilka restriktioner som byggs in.

Eriksson lyfter tillbaka debatten där den slutade; regeringen backade en aning och inskränkte FRA:s befogenheter till att bara spana på uppdrag av regeringen, regeringskansliet och Försvarsmakten.

Men om säpo kommer in blir det en helt annan sak.

Också grov brottslighet rör sig bland oskyldiga, också svårt kriminella har familjer, barn, släkt och vänner, kanske omfattande sociala nätverk. FRA:s datorer och mikrofoner skiljer inte ut oskyldiga från brottsligheten, det går inte. Allt hamnar på band.

Och vem vill ha sina mest privata stunder övervakade och inspelade av FRA, oavsett vem som sedan avgör vad som skall bevaras, förstöras eller användas av polis och åklagare?

Justitieminister Beatrice Ask lämnade några försiktiga kommentarer i går. Tidigare gjordes ”en klar åtskillnad mellan polisen och militären”, säger hon och kanske skall vi ha det så ”även i det här fallet”.

Att regeringen värjer sig mot en ny debatt om FRA är begripligt. Ingen ny folkstorm önskvärd ens av oppositionen, som inte har så mycket att skryta med när det gäller skyddet av personlig integritet.

Och, parentetiskt, ingen står ut med ännu en gråtande politiker i riksdagens talarstol.

Mer läsning

Annons