Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidstjuven

/

Annons

Så står de där i Agenda, han som bestämmer, och han som vill bestämma. Duell mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Och det är oerhört svårt att se vår framtid särskilt tydligt i någon av dem.

Fredrik Reinfeldt och Moderaternas nya taktik är uppenbart att krympa avståndet till Socialdemokraterna, för att på impopulära områden som ifråga om skolan enklare avvärja kritiken som nu riktas mot regeringen. Stefan Löfven och Socialdemokraterna, de har å sin sida tagit rygg på Moderaterna ifråga om skatterna.

Två ledare för partier i en strid om att leda oss in i framtiden. Och ingen av dem är riktigt trovärdiga som nytänkare.

Stefan Löfven kan inte beskyllas för partiets tillkortakommanden, men genom honom synliggörs de. Socialdemokraterna som måste sluta vara byråkrater och börja våga vara politiker. Idag är Socialdemokraterna för mycket myndighet, för mycket pragmatism och alldeles för lite passion. Det går att vara trovärdig, och ändå erbjuda väljarna en vision om ett bättre samhälle, inte bara en mandatperiod framåt i tiden, men i det längre perspektivet.

Det längre perspektivet är dock tyvärr generellt frånvarande i det politiska arbetet. Det visar regeringens energipolitik tydligt.

De är dock på många sätt en genial duo, Löfven och Andersson. Stefan Löfven pratar med kärnväljarna och LO-kollektivet. Magdalena Andersson med den urbana medelklassen. Det räcker kanske för att vinna ett val, men inte för att bygga en framtid. Socialdemokraterna måste erbjuda mer än pragmatism och förnuft. Det kan man, det har man uppenbar tankekraft till. Men ännu saknas modet. I dag räcker det inte ens till ett samtal med väljarna om skatterna och välfärden.

"Det är där du har gömt dem." säger Stefan Löfven i Agenda till Fredrik Reinfeldt apropå Fas 3. En tämligen briljant visualisering av det faktum att Fredrik Reinfeldt inte brutit något utanförskap. De ambitionerna har Reinfeldt i och för sig övergivit sedan länge, om de ens någonsin fanns mer än i retorisk form.

Fredrik Reinfeldt staplar siffrorna på varandra i Agenda, Stefan Löfven gör sitt bästa för att rita upp skiljelinjer.

Lyssnar man på Stefan Löfven i söndagens debatt i Agendan skulle man nästan kunna tro att Socialdemokraterna säger nej till vinsterna i välfärden i allmänhet och skolan i synnerhet. Så är det tyvärr inte. Men uppenbarligen har en viss insikt slagit Socialdemokraterna, och därför skyndar också Stefan Löfven förbi ämnet med plakatretorik om nej till vinstintresset som huvudintresse i skolan.

Fredrik Reinfeldt har, tillsammans med Jan Björklund, stulit framtid av de unga som idag läser yrkesprogram, men som kanske, någon gång i framtiden, kommer vilja göra något annat. Stefan Löfven påminner Reinfeldt om detta.

Fredrik Reinfeldt har talat om att vi kan komma att arbeta till 75 års ålder, men har gjort allt för att det skall bli så svårt som möjligt att göra det. Yrkesprogram vid 19, kan vid 50 innebära en kropp som inte längre orkar. Som kräver ett arbete där inte rygg, axlar, nacke, knän, öron, ögon, händer, armar plågas varje dag till sitt yttersta. Så färre väljer yrkesprogram nu.

Debatten tar slut. Frågan är om någon blev klokare. Stefan Löfven vann debatten konstateras det under måndagen.

Vinner Stefan Löfven och hans Socialdemokrati valet?

Och om de gör det; vinner Sverige?

Eller blir det bara lite bättre?

För Socialdemokraterna finns ännu frågor att besvara.

Att vinna över Fredrik Reinfeldt och regeringen, är i dag inte en prestation.

Jenny Wennberg

Annons