Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från profet till paria

/
  • UTLÄMNAS. På onsdagen beslutade domstolen i London att Wikileaks grundare, Julian Assange, ska utlämnas till Sverige, för att höra angående misstankar om sexbrott.

Annons

Julian Assange är ett fascinerande och skrämmande tidsdokument på en rekordsnabb färd från profet till paria.

När Wikileaks i april 2010 publicerade videon Collateral murder (som visade hur amerikanska soldater under cyniska kommentarer skjuter ihjäl civila irakier samt reportrar från Reuters), var det höjdpunkten på visselblåsar-organisationens verksamhet. Wikileaks hade under flera år publicerat läckta dokument som myndigheter och makthavare försökte undanhålla. Det var en underifrån-rörelse som på allvar utmanade makten. Ett spirande hopp för dem som önskade en bättre värld.

Wikileaks och dess frontfigur Julian Assange blev ett dyrkat fenomen, med Assange som den självlysande stjärnan. Det handlade om en enmansshow. En massiv personkult.

Sedan kom motgångarna slag i slag.

I maj 2010 greps underrättelseanalytikern Bradley Manning, misstänkt för landsförräderi efter att ha läckt mängder av information, bland annat videon Collateral murder, till Wikileaks. Manning sitter fortfarande fängslad, isolerad, i väntan på rättegång.

I augusti samma år kom den då hyllade Julian Assange till Sverige, inbjuden för att bland annat tala om krigen i Afghanistan och Irak. Drygt en vecka senare anmäldes han för sexbrott av två svenska kvinnor.

Assange flydde till Storbritannien. Än så länge är Assange inte åtalad för något brott, åklagaren vill bara prata med honom. Det har han motsatt sig, så kraftigt han förmår. Men på onsdagen beslutade till slut domstolen i London att Assange ska utlämnas till Sverige. (Ett beslut som Assange kan överklaga.)

Det är bara Julian Assange och de båda kvinnorna som vet vad som hände under Assanges vistelse i Sverige. Anser Assange sig oskyldigt anklagad borde det smarta valet vara att komma hit och tala för sin sak. Assange menar dock att han riskerar utlämning till USA och därmed dödsstraff om han reser till Sverige. Men allvarligt, det är inte ett särskilt troligt scenario.

I förra veckan kom så dödstöten för Wikileaks. Organisationen meddelade att de har slut på pengar. Verksamheten läggs på is.

Julian Assanges väg från hyllad profet till rättshaverist tog drygt ett år. Med sig ned i fallet tog Assange en i dessa tider så välbehövd organisation, Wikileaks. Ett spirande hopp som malts ned till grus. Det är något vi i allra högsta grad bör sörja.

Mer läsning

Annons