Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagsmys

Annons

Loggan är fortfarande stramt kameral, men allt annat med Kristdemokraterna skall kännas som fredagsmys. Det är essensen av partiets 89 vallöften som igår presenterades och den uppdatering av partiets profil som tog sin början i "verklighetens folk".

I sitt valmanifest målar partiet effektivt upp sin version av Sverige. Lyckliga, föreningsaktiva kärnfamiljer som kan digga dansband till samma låga moms som konserter och lyfta vårdnadsbidrag, beskyddade av Kristdemokraterna. Ondskan bakom hörnet, i form av oppositionen som kommer försöka tvinga familjen att leva jämställt och tråckla ihop ett dyrt, finmaskigt skyddsnät för alla istället för att satsa på skattesänkningar. Kristdemokraterna är däremot både ansvarstagande och befriande ointresserade av att lagstifta. Och mysiga. Såklart.

Uppenbarligen är det bidrag till arbetsföra som även fortsatt är paradgrenen, i kombination med ett nej till en "tvångskvotering" av föräldraförsäkringen. Det senare är onekligen en intelligent fråga att skjuta in sig på, givet det monumentala motstånd som idag finns mot jämställt föräldraskap.

Styrkan i Kristdemokraternas politik ligger dock egentligen inte i vurmen för den heteronormativa kärnfamiljen. Den utgörs snarare av partiets äldrepolitik där man sedan länge profilerat sig på omsorgen om de äldre på ett föredömligt sätt. Har vi tur får vi uppleva ålderdomen, att den skall vara värdig, att vi skall ha rätt att leva ett bra liv även när vi inte längre kan ta hand om oss själva är något alla kan skriva under på. Ingen vill ha mediciner istället för omsorg och ingen vill leva sina sista dagar som fattigpensionär. I fråga om omsorgen om de äldre övertygar Kristdemokraterna om vi bortser från fixeringen vid det fria valet.

Kristdemokraterna har i valmanifestet lagt fram gamla trotjänare som kravet på en civilkuragelag, men också knutit an till besked om samtiden i närtid. Ett exempel på det är hur partiet i valmanifestet plockat upp beskedet om att levnadsvillkoren för funktionshindrade är avsevärt sämre i förhållande till icke-funktionshindrade ifråga om bland annat ekonomi. Det har omsatts i löften om ökade satsningar på anställningar för funktionshindrade. Ett smart drag.

Vad som levereras är 89 punkter för ett Sverige präglat av medkännande värdekonservatism. Allmänborgerliga visioner om trygghet i form av nej till höjda skatter för mer pengar i egen ficka, istället för mer pengar till den gemensamma välfärden, blandas med frågor som ja till vårdnadsbidrag och nej till en delad föräldraförsäkring. Den uppdaterade versionen av Kristdemokraterna cementeras. Att partiet suttit vid regeringsmakten i fyra år verkar man bekymmerslöst ignorera rörande de förslag man inte lyckats få igenom och som nu istället ompaketerats till vallöften.

Vi ger Kristdemokraternas valmanifest tre partiloggor av fem möjliga. Alla partier vill ha ett varmare och mänskligare Sverige. Men Kristdemokraterna är det enda partiet som suggestivt nu präntar in det i väljarna.

Mer läsning

Annons