Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik ler, Mona surar

Annons

Hade Mona Sahlin skrivit något liknande Fredrik Reinfeldts ”Det sovande folket” hade medierna manglat henne, ända in till valdagens morgon. Och om Thomas Bodström trixat med svarta barnflickor som Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt hade han skrivits ut som ”fifflare” och ”skattefuskare”.

Men de stora, ledande borgerliga nyhetsredaktionerna var och är överslätande och förstående; svarta barnflickor slarvigt men inget allvarligt. Inte ens Bildts oljestänkta miljoner uppumpade i det blodiga Sudan och hans engagemang i ryska energibolag väcker särskild uppmärksamhet. Tänk om Jan Eliasson...?

Nu gäller, för den som orkar läsa och se, borgerlighetens kamp för omval. I den kampen levereras särskilt stöd av Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen, både på ledarsidor och nyhetsplats. Där kanske något sofistikerat för den oinvigde, tydligt och ganska upprörande för den som vet hur urval och bildval går till. Reinfeldt leende, ansvarsfull statsman, Sahlin slarver och förlorare. Reinfeldt i solsken, Sahlin i skuggor. Siffror och exempel levereras av några forskare och medieprogram.

Alliansen ges positiva rubriker och bilder, de rödgröna ses som förlorare och ansvarslösa. När mediernas innehåll summeras lyfts skevheterna fram, bara radion och SVT, och de flesta lokaltidningarna, är relativt opartiska och objektiva.

Storslam för Reinfeldt hos alla grupper, påstår Expressen efter valduellen i söndags. Men siffrorna ger bara Reinfeldt några tiondelar mer än Sahlin, matchen slutade väl närmast oavgjord. Men Expressen vinklar till Alliansen och Mona har förlorat ännu en gång.

Den som tycker att också jag vinklar kan gå in på denallieradejournalisten.blogspot.com. Vad ser vi där? Slutsatser?

Mer läsning

Annons