Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsframtvingaren Sverige

Annons

Att den svenska insatsen i Afghanistan ska granskas av en utredning meddelade tre ministrar, Margot Wallström, Peter Hultqvist och Isabella Lövin, på Dagens Nyheters debattsida på torsdagen.

För de som inte minns så bra vad svensk insats i Afghanistan handlar om kan en genomgång vara på sin plats.

Efter terrorattacken mot USA 11 september 2001 anföll USA Afghanistan som styrdes av talibanerna och som upplåtit områden för terrorister från al-Qaida att träna på.

När anfallet var över och talibanerna störtats kunde en rad länder delta i operationer i Afghanistan som var internationellt sanktionerade. USA och några länder till gick längre och bedrev krigföring mot fästen med terrorister och talibaner i Afghanistan.

Sverige höll till främst i en lugnare del av nordöstra landet. Runt 500 svenska militärer var på plats i flera år från runt 2002 fram till nyligen. Med omsättningen av personal blev det många svenskar som kom att tjänstgöra i Afghanistan. Några dödsoffer och skadade blev det genom åren.

Den svenska insatsen skedde inte entydigt i det internationella samfundets, FNs, regi och ram. Yttersta befälhavaren var en USA-general. Och USA bedrev i Afghanistan, liksom i hela världen, sitt krig mot terrorismen. Den krigföringen gick längre än de FN-sanktioner den svenska insatsen i Afghanistan lutade sig mot.

Alla länder har en utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik och historik. Sveriges är att i modern tid ha varit neutrala och alliansfria. Det växte fram efter krigen i början av 1800-talet, då Sverige förlorade Finland men vann Norge, och var utvecklad i mitten av det århundradet (vid Krimkriget).

Flera länder deklarerade sig som neutrala när världskrigen bröt ut, men drogs in efter att ha blivit anfallna. Sverige var ett av få länder som klarade att stå utanför andra världskriget.

Ekonomiska framgångar gjorde att ett starkt försvar kunde byggas upp under 50- och 60-talen som backade upp Sveriges neutralitet och alliansfrihet. Ett samarbete skedde ändå med ledande västlandet USA där USA fick information rörande Sovjetblockets militära ageranden och i utbyte fick Sverige köpa militär teknologi från USA.

Även om svenska försvaret urholkades på 70- och 80-talen var volymen stor tack vare värnpliktssystemet och investeringar i utrustning som dock sakta föråldrades. Spetskompetens fanns på vissa ställen, särskilt gällande flygvapnet.

När Berlinmuren föll ändrades Sveriges säkerhetspolitik. Neutraliteten avskaffades 1994. Alliansfriheten blev en gummiparagraf som tillät nära samarbete med Nato och USA. Försvaret minskades, i volym med över 90 procent, när utrustning utrangerades nästan utan att ersättas och värnpliktssystemet avskaffades.

Sverige försvaras i Afghanistan, hette det från ledande politiker och militärer. Så kom också att ske. Och för svensk militär i operativa färdigheter nyttiga samövningar med USA och andra Natoländer kunde ske i Afghanistan.

Fredsframtvingandet där var av annat slag än de fredsbevarande insatser Sverige gjorde i FN-regi runt om i världen under det kalla kriget.

Vad en utredning om insatsen i Afghanistan kan ge för något är oklart. Men låt gå för att göra en sådan. Sverige är ändå redan säkerhetspolitiskt förändrat.

Och det är en förändring som gör Sverige mer utsatt än under neutralitetspolitikens, värnpliktsförsvarets samt de fredsbevarande FN-insatsernas period.

Mer läsning

Annons