Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihetens pris

I måndags publicerade Aftonbladet en artikel som handlade om misstänkt organstöld. En artikel som på grund av sakens natur är svår att underbygga med fakta och som därför också främst byggde på påståenden och spekulationer.

Annons

Efter publiceringen har skiten slagit i fläkten med emfas. För vad artikeln handlar om är misstänkt organstöld där den israeliska armén påstås skörda organ från palestinier. Vilket har fått Israel att gå i taket, Sveriges ambassadör i Israel att be om ursäkt för den svenska yttrande- och pressfriheten och utrikesminister Carl Bildt, ja han är för en gångs skull mest väldigt tyst.

Organstöld förekommer, precis som handel med organ. WHO klassar den illegala organhandeln som ett växande problem. Men eftersom det handlar om samhällets skuggigaste sida, vet ingen egentligen hur omfattande handeln är. Man vet bara att världens fattiga är många och att det finns mindre skrupulösa element som inte har problem att köpa en njure av fattiga i Brasilien, Indien och Moldavien som är tre välkända länder där det går att hitta ”donatorer”, för så lite som 1000 USD. Rörande organstöld finns än mindre information. Kina har anklagats för organstöld från fängslade Falun Gong-utövare mellan 2000 och 2005 och bland annat uppmanats av FN:s rapportör rörande tortyr att redovisa för den diskrepans som funnits mellan antalet transplantationer och antalet tillgängliga organ.

Påståendena om organstöld är därför inte nödvändigtvis grundlösa. Men i dag finns heller inga bevis för att Israel faktiskt skördar organ från palestinier.

Sverige är ett land som skrivit in yttrande- och pressfrihet i vår grundlag.

Donald Boströms artikel må vara illa underbyggd, men hans uppmaning om att saken bör utredas är en rimlig och på intet vis kontroversiell uppmaning.

Artikeln omfattas av vår pressfrihet. Och därför skall Sverige inte heller sitta och be Israel om ursäkt för Aftonbladets publicering.

Mer läsning

Annons