Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle går på grund

Från Välkommen ombord till Gävle sätter segel är det inte många sjömil men rubrikerna rymmer en ocean av plattityder, pretentiösa floskler och tröttsam hurtighet.

Annons

 

Flum från köl till utsikten eller en hel last med tomhet, kan man säga.

Kulturårets ganska fluffiga texter innehöll ändå en del spännande delar, lätt svindlande idéer och i grunden en genuin tro på att Gävle duger.

Det gick inte så bra när texten ställdes mot en möjlig verklighet; Gävleborna och juryn avvisade konceptet. Innehållet smulades sönder av populism och folklig, kanske genuin skepsis.

Nu föreligger en vision som sträcker sig fram till 2025. En inbjudan till gemenskap vecklas ut mot framtiden. Några korta strofer och ett A4 med kompletterande tankar, synpunkter och påfrestande filosofiska anspråk. Anslaget är tillkämpat lätt, innehållet oproblematiskt ytligt och språket svajigt. Eller klämkäckt.

Visionen, som snart lyfts in i all kommunal verksamhet, draperas i maritima klyschor och ankrar upp in en hamn där alla får möjlighet att leva fullt ut hela livet. Lämnas garantier?

Några få komplikationer får plats: Några seglar ut på världshaven, andra flyger iväg och ett antal olyckliga återvändare behöver göra omtag för att växa. Sedan flyttar de väl ut till Gävle Strand.

Jag lägger texterna åt sidan och tar ett djupt andetag. En stund av grubblerier därefter. Sedan sänds visionen åter avsändaren, den behöver ett ordentligt omtag. Eller en dokumentförstörare.

Mer läsning

Annons