Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD + SD?

/
  • REGERINGENS MÄN? Gefle Dagblad berömmer Fredrik Reinfeldt för  att regeringen öppnar för ett samarbete mellan Alliansen och Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Det är klok att avvakta, skriver GD.

Jimmie Åkesson ställdes upp framför Gudinnan och lät sig utfrågas av sin närmaste man; en stund av politisk enighet. Inga störande inslag, och i bakgrunden avvaktade Margareta Sandstedt, Gävles möjliga bidrag till EU-parlamentet.

Annons

När hon fick ordet drömde hon sig tillbaka; det fanns en tid när dörren kunde lämnas olåst och gatorna var trygga. Sedan välde muslimerna in. Sandstedt och Åkesson förenades i partiets kärnfråga: Sverige åt svenskarna. Nej till monsterstaten i Bryssel. Svenska miljarder till behövande här hemma.

Det tog tjugofem minuter för Åkesson att nå fram till partiets kärnfråga; invandringen. Han blickade ut över Europa och fann bortom EU:s gränser Turkiet. Skall svenska soldater, ropade han ut till de kanske 20 som lyssnade, sändas till Turkiet för att försvara muslimska värden om turkarna dras in i Mellanösterns konflikter?

Åkesson och hans lilla främlingsfientliga parti söker EU som första steg mot det svenska parlamentet. Kanske tar partiet plats där och får det inflytande den förenade högern och vänstern erbjuder; regeringsmakten står på spel.

Men Mona Sahlin har sagt nej till allt samarbete, Fredrik Reinfeldt är mer pragmatisk; om Åkesson blir vågmästare är högern redo att anpassa sig. Makten går först. Åkessons förflutna då av mindre vikt.

De moderniserade fascistpartierna i Åkessons vänkrets är regeringsbärare i Italien och Danmark och beredda att svepa åt sig mer makt i Norge, Frankrike, England, Nederländerna och i några tidigare kommuniststater.

Varför inte också i Sverige?

Gefle Dagblad, med betydande liberal tradition, öppnade i går för samarbete med Åkessons främlingsfientliga skaror. Reinfeldt fick beröm för sin medvetna otydlighet; Sverigedemokraterna, om de tar plats i riksdagen, måste ju respekteras, skriver GD.

Allt är, eller görs möjligt om makten står på spel. Därför klokt att att inte låsa sig, enligt GD.

Moderaterna har också, som Folkpartiet, sökt profilera sig som strängt förmanande mot invandrare som inte anpassar sig. Omskolning nödvändig för en bredare svenskhet. Moderater och liberaler orienterar sig mot vag främlingsfientlighet, men inte så otydlig att väljarna inte förstår. Och SD är ju, om det får plats i riksdagen, ett parti bland andra. Där är Reinfeldt, Hägglund och liberala GD överens, men inte Sahlin.

Mer läsning

Annons