Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generösa Kristersson

/
  • Bättrar på imagen. Sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson föreslår en ny ersättning för de nollklassade: 160 kronor per dag, före skatt. (Plus ett boendetillägg.) Själv tjänar Kristersson ungefär 3 700 kronor per dag, eller 112 000 kronor i månaden. Ett tilläggsförslag från ledarsidan är att låta minister Kristersson leva på 160 kronor per dag.

Annons

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson gör vad han kan för att bättra på imagen och dämpa kritiken mot förändringarna i sjukförsäkringen. Därför vill han mjuka upp reglerna en aning. Under torsdagen blev den nya, tänkta ersättningen till de nollklassade offentlig. (Alltså de som utförsäkrades utan att ha någon sjukpenninggrundande ersättning, och sedan dess haft noll kronor i inkomst.

Det rör sig totalt om ungefär 5 700 personer.) Förslaget är 160 kronor per dag – före skatt. Man kan föreställa sig hur Kristersson tänker sig att de utförsäkrade nu kommer att buga och bocka, och tacka så väldigt, väldigt mycket.

Dessutom föreslås de nollklassade få ett boendetillägg på max 4 500 kronor. Den totala ersättningen kommer enligt Ekot att uppgå till som mest 9 300 kronor – före skatt.

Ulf Kristersson själv tjänar 112 000 kronor i månaden, det är drygt 3 700 kronor per dag. Jo, det är som vi vet skillnad på folk och folk. Men nog vore det nyttigt för en minister med ansvar för sjukförsäkringsfrågor att få leva lite mer i verkligheten? Ett bra tilläggsförslag till de nya sjukförsäkringsreglerna är att låta minister Kristersson själv leva på 160 kronor per dag, plus ett generöst bidrag på ungefär 4 000 kronor i månaden för att ha råd att bo någonstans. Kanske skulle han buga och bocka och tacka så ödmjukast. Eller inte.

De nya reglerna förväntas träda ikraft vid nästa årsskifte. Fram tills dess får de nollklassade klara sig utan ersättning. Många med hjälp från kommunens socialbidrag, men många utan någon hjälp från det gemensamma alls.

De har lägenhet, sparade medel eller en partner och har därför inte rätt till socialbidrag.

Trots den nu magra tilldelningen som presenterats är det ändå ett steg åt rätt håll. Att regeringen tänkt om i frågan och förstått att det inte är anständigt att helt ta ifrån människors möjlighet att försörja sig själva.

Men, de ändringar som nu föreslås gäller såklart inte de personer som Försäkringskassan betraktar som friska. Och de gäller absolut inte de personer som befinner sig i Arbetsförmedlingens fas 3, som inte har rätt till a-kassa. De senaste siffrorna säger att 1 624 personer deltar i fas 3, utan någon ersättning alls. Ändra på det regelverket och denna ledarsida kan tänka sig att jubla lite försynt.

Mer läsning

Annons