Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gillar´t. Inte.

/

Jag gillar det inte. För det hela framstår som så otrolig genomoärligt.
Den som går in på LO s hemsida möts i dagarna av rubriken ”Vad ska Wanja säga på Första maj?”

Annons

En uppmaning till besökaren att komma med förslag på vad Wanja Lundby-Wedin borde ta upp i sitt första majtal. Lite som Birgit Friggebo som åkte ut till Rinkeby och ville sjunga ”We shall overcome”. På något vis.

Det hela är bara pinsamt. Men en väl bepröva metod. Om än inte som svar på ett etiskt haveri. Ségolène Royal använde samma typ av metodik framgångsrikt under sin presidentvalskampanj då hon vände sig till sina potentiella väljare via sin hemsida och frågade dem vilka frågor de ansåg att hon borde driva. Men då handlade det som sagt om en presidentvalskampanj och en populär ledare. Nu handlar det om en impopulär LO-ordförande vars förtroende är ungefär lika starkt som amerikanskt kaffe.

Får jag gissa skulle jag gissa att förslaget om en förslagslåda inför första maj kommer från någon ung påläggskalv med noll koll på läget, men med några högskolepoäng kommunikationsvetenskap och en fascination för valkampanjer i plånkan.

Det hela är så genomskinligt och illa genomtänkt att jag skäms å både Wanja Lundby-Wedins och LO:s vägnar.

Tanken är för visso god. Att blotta strupen, visa sig ödmjuk och lyhörd. Men allvarligt talat. Det finns en tid för denna typ av initiativ. Och i Lundby-Wedins fall är det här definitivt inte rätt tidpunkt för att vara något annat än övertygande.

Och om vi tänker efter en gång till. Hur kan det komma sig att LO s ordförande inte vet vad hon ska säga på första maj år 2009? År 2009 som är massvarslens år, år 2009 som är ett av de värsta skitåren ekonomiskt Sverige har skådat i modern tid.

En LO-ordförande som inte själv vet vad hon vill ha sagt i en tid med massvarsel, borgerlig regering och lågkonjunktur, det är en LO-ordförande så svag att hon borde bytas ut.

Självklart vet dock Lundby-Wedin vad hon måste säga på första maj. Det är därför den lilla lyhördhetskampanj där Wanja Lundby-Wedin blir till en Wanja som lyssnar på alla de som har något att säga henne bara framstår som så genuint ogenuin. Det hela är inget annat än en kommunikationsmässig idiotmanöver.

Vad Wanja Lundby-Wedin borde göra nu är inte att vända sig till sina medlemmar för att få uppslag till sitt första maj-tal. Vad hon borde göra är att klart och tydligt visa att hon gör avbön på tidigare begångna synder, att hon och LO tar strid mot både borgerlig politik och övriga orättvisor.

Hennes första maj-tal bör präglas av både ursäkter och förståelse för den ilska som finns över hennes misstag, det bör präglas av kampvilja, det bör visa alla som tvivlar att Wanja Lundby-Wedin faktiskt är en ordförande att räkna med, en ledare som leder. Inte en Wanja som frågar LO:s medlemmar om vad det egentligen är hon borde säga i det där talet.

Kanske är det så att LO genom sin lilla lyhördhetsmanöver vill veta hur landet ligger, hur många ursäkter som kommer krävas för att blidka de förbannade inom LO-kollektivet. Men den där frågan på LO:s hemsida har egentligen bara en enda effekt; Den får Wanja Lundby-Wedin att framstå som svag och föga genuin i sitt uppsåt. Trodde Wanja Lundby-Wedin och hennes medarbetare något annat är det illa ställt på kommunikationsavdelningen hos firma LO.

Så, Wanja Lundby-Wedin. Några ord i all välmening. Den här gången är det du som ska veta vad du ska säga. Inte din medlemmar. Tala från hjärtat, det är vad som kommer lyckas blidka den ilska som finns, inte en frågelåda.

Mer läsning

Annons