Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm blodet på lakanet

/
  • Blodlöst. Trots att de allra flesta kvinnor inte blöder när de mister sin oskuld ges rådet till flickor från hederskulturer att sticka sig i slidan för att få blod på lakanet på bröllopsnatten.

Annons

Ibland går upplysningen väldigt, väldigt sakta. Fortfarande, 90 år efter det att vi slopade lagen om att en kvinna måste vara oskuld före giftermål, ger svenska gynekologer rådet till flickor att sticka sig i slidan för att få blod på lakanet på bröllopsnatten. Det handlar om råd till flickor från hederskulturer.

I ett vida spritt vårdprogram, ”Omhändertagande av kvinnor med oskuldsproblematik” (SESAM), formuleras vilka råd en läkare kan ge till en blivande brud:

”Blod på lakanet kan åstadkommas på olika sätt. Effektivast är att hon omedelbart efter samlaget går på toaletten och sticker sig i inre blygdläppen. Sticket måste övas hemma i förväg för att hon ska veta hur hårt hon ska sticka och hur ont det gör. (Vad är värst: att bli mördad eller att sticka sig?) Göm nålen bland sybehör i toalettväskan eller i brudklänningens fåll (kvarglömd från sömmerskan). Använd i nödfall en säkerhetsnål som göms i slidan eller ändtarmen.”

Det är råd som ges i all välmening för att skydda skräckslagna, ensamma flickor i familjer där mödomshinnan är en symbol för en kvinnas heder, där en kvinna förväntas vara oskuld när hon gifter sig och där den som bryter mot normerna kan riskera att mista livet. Att gynekologerna ger de här råden är förståeligt, men det förändrar inte det strukturella feltänket. För att komma åt själva grundproblemet, att kvinnor inte ses likvärdiga männen, med en egen vilja, måste vi förändra normer och tankesätt. Det är något vi måste göra tillsammans. Det funkar inte att bara slentrianmässigt säga att jämställdhet låter som en bra grej. Det krävs ett ständigt arbete av utbildning i frågor om kvinnors rättigheter och allas lika värde. Det handlar om att ta diskussionen överallt, på barnavårdscentralen, i skolan, på fritidsgårdarna och på arbetsplatserna.

Och det handlar om upplysning. Det här med mödomshinnan och blödande oskulder bygger på okunskap. De allra flesta kvinnor blöder inte vid första samlaget (uppskattningsvis endast 20–30 procent, källa: RFSU). Men mytbildningen kring mödomshinnan (som egentligen är töjbara veck, inte en hinna) som symbol för kvinnans heder är omfattande, och myten om att kvinnan blöder när hon mister sin oskuld ses som sanning över hela världen. Även här i Sverige.

Men fakta är alltså att de allra flesta kvinnor inte blöder när de mister sin oskuld. Så låt oss glömma det där med blod på lakanet på bröllopsnatten.

Mer läsning

Annons