Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grå tinningar. Och gröna.

/
  • Framtidens problem kan inte lösas av grå tinningar. Industrins problem handlar inte så mycket om klimatpolitik som de handlar om brist på gröna ledare.

Maktmännen i vårt näringsliv gjorde igår tummen ner för regeringens klimatproposition.

Annons

Såhär kommenterade exempelvis SSABs och SCAs styrelseordförande Sverker Martin-Löf det hela i Ekot igår:

Nu är det ju i och för sig så att utveckling inte handlar om att alla förmår göra allt samtidigt. I en utveckling finns de som leder och de som följer. De som leder må kanske inte vara de som står som segrare på kort sikt. Däremot tenderar de bli vinnare på lång sikt.

Om Sverker Martin-Löf och övriga maktmän skulle lyfta sina näsor över kvartalsrapporterna skulle fördelarna med det klimatsmarta företagande bli något mer uppenbara. Men det klarar de inte. Istället talas det om att vi inte har råd att tänka på klimatet i lågkonjunktur. Vilket är en korkad inställning.

Hamburgare och stål är inte jämförbara produkter. Men den strategi som Richard Bergfors, Vd för Max hamburgerkedja, valt är däremot applicerbar på samtliga industrier.

För Bergfors är det en självklarhet att tänka miljö. Det gav honom också pris som årets gröna kapitalist, ett pris som delas ut av Veckans Affärer med följande motivering;

Precis så resonerar också Bergfors, för han tror att de satsningar som görs i dag kommer ge utdelning i morgon. Han tror nämligen inte att företag som avstår från att tänka grönt kommer ha vare sig kunder eller anställda om 20 år.

Richard Bergfors är 33 år gammal. Sverker Martin-Löf har varit styrelseproffs i runt 30 år. Och det är nog i detta vi hittar det främsta problemet för företag som SSAB, snarare än i en klimatsmart politik.

För om Bergfors är den gröna kapitalisten är Martin-Löf den grå. Grå som i grå tinningar som inte förmår föra in ett företag i en ny tid med nya krav. Dagens pionjärarbete kommer ge utdelning först post Sverker Martin-Löf och hans generation, som i dag är mer pensionsmässig än framtidsinriktad.

 

Jenny Wennberg

 

Bildförslag: Något grönt och saftigt, en frisk sommarbild.

Bildtext:

Mer läsning

Annons