Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej 1800-tal...

/
  • En ordningsförseelse. ”Tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse”, sade kammaråklagre Rolf Hillegren  i en intervju Svenska Dagbladet 14 augusti.

Annons

Rolf Hillegren är kammaråklagare. I en intervju som Svenska Dagbladet publicerade 14 augusti sade han så här om våldtäktsbegreppet:

”När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.”

Vad Hillegren kallar oschysst kallar lagen i dag för våldtäkt. Enligt honom har våldtäktsbegreppet urlakats. I själva verket har det successivt vidgats i lagen för att omfatta handlingar som i det allmänna rättsmedvetandet uppfattas som våldtäkt.

Hillegrens syn på våldtäktsbrottet överensstämmer, till skillnad från lagen, inte med den verklighet där våldtäkten äger rum. Hagamännen är få där ute, de som hoppar fram ur ett buskage och våldtar. I de allra flesta fall är våldtäktsmannen någon brottsoffret varit i kontakt med. Det är också därför lagstiftningen förändrats. För att det inte skall köras på mot någons vilja lite som det behagas i vår svenska vardag. För att stereotyperna rörande vem som är ett riktigt offer och en riktig våldtäktsman inte överensstämmer med verkligheten.

För så länge kvinnor möts av attityder som den Rolf Hillegren ger uttryck för kommer kvinnor fortsätta avstå från att anmäla våldtäkten. Och så länge det sitter jurister i våra domstolar som Rolf Hillegren riskerar gärningsmännen fortsätta vara rättsprocessens vinnare.

Det är därför uttalandet är så allvarligt. Förtroendet för vårt rättsväsendes förmåga att hantera våldtäktsfall är redan låg. Uttalanden som det Hillegren presterat riskerar att sänka det ytterligare och resultera i att än fler avstår från att anmäla.

Annons