Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej då 2011... Hej 2012!

Vad vore väl en nyårsafton utan en lista? Vi på ledarsidan tar naturligtvis vårt ansvar och ger dig som läsare inte bara en, utan två listor. En över året som gick. Och en med våra önskningar inför 2012. Gott nytt år önskar Jenny Wennberg och Anna Norling.

Annons

2011

1. Anders Behring Breivik. 2011 var året det ofattbara hände i vårt grannland Norge. 22 juli utsattes regeringsbyggnader i centrala Oslo för ett bombattentat. Men det var skotten på Utöya som vi kommer minnas. Ungdomar på ett sommarläger som mördades kallblodigt, på grund av sitt politiska ställningstagande. Fruktansvärt bortom ord. Men mitt i sorgen och chocken reste sig Norge och visade sin styrka. Dåden ska mötas med mer demokrati. Inte mindre. Det var budskapet från Jens Stoltenberg.

2. Mustaschen. Mustaschen vi minns från 2011 blir Håkan Juholts. I mars valdes han till ordförande för Socialdemokraterna av en jublande kongress. Bara månader senare har dock jublet nu tystnat. Och socialdemokratin tycks mer vilsen än någonsin.

3. Årets vår. Utan konkurrens koras härmed den arabiska våren till årets vår. Demokrati är en vacker företeelse som allt för många människor ännu tvingas längta efter. Den arabiska våren gav hopp om en bättre värld.

4. Thug life. För en afton blev Sandviken lite mer ghetto. 50 Cent kom till byn och Kobra gjorde reportage. Samtliga lokalförmågor som medverkade i reportaget imponerade. Så även Arbetarbladets Sune Liljevall. Blir det denna konsert vi nostalgiskt talar om om 30 år?

5. Terroristerna blir färre. 2011 var året då både Usama bin Ladin och Muammar Ghadaffi mötte sin skapare. De ställdes aldrig inför rätta för sina brott. Olyckligt, eftersom utomjudiciella avrättningar placerar ”de goda” på samma sida skranken som dessa mördare.

6. Lena Sommestad. Arbetarbladets ledarsida startade kampanj för Lena Sommestad. Ett unikt initiativ i svensk press. Sommestad blev förvisso inte vald till Socialdemokraternas ordförande. Däremot till S-kvinnors. Vi tar åt oss delar av äran, och hejar såklart på Sommestad. En pådrivande kraft inom socialdemokratin.

7. Jobbet. Anna Norling ville prompt ha med denna punkt. Och det får hon såklart. Vad vi båda vill säga er vi mött under året är att vi gillar våra jobb. Mycket på grund av er.

8. Äntligen! Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur. Vad finns egentligen mer att säga än just; äntligen!

9. Breaking Bad. Enligt Norling det bästa i tv-serieväg 2011. Amerikansk socialrealism när den är som bäst.

10. Kalkon. Alltså. Vi nöjer oss med att konstatera att Håkan Juholts start på partiordförandeposten hade kunnat bli bättre. I stället för politik blev det bestående minnet av hans insats 2011 en onödig bostadsersättnings-mediekarusell med efterföljande Förlåt-turné.

2012

1. En ny vår. I år hoppas vi att våren når även Ryssland, Nordkorea, Syrien och Kina. Hoppet kan inte någon diktatur döda.

2. Republik. Som de goda republikaner vi är hoppas vi naturligtvis att 2012 blir året då Sverige blir till en republik och får ett styrelse- skick värdigt en demokrati.

3. Utvärdera mera. I år hoppas vi regeringen tar tag i det här med att utvärdera arbetslinjens alla beståndsdelar. Så att vi som medborgare och väljare får information om exakt hur illa det egentligen är ställt med vårt land.

4. Fler händer. Vad vi önskar oss mest av allt är fler anställda inom skola, vård och omsorg. Det kräver ökade statsbidrag. Tyvärr något som regeringen inte tycks bistå med. Men vi tappar inte hoppet.

5. Mer politik. Blir 2012 året då Socialdemokraterna kommer på vhad de vilja? Förhoppningsvis.

6. Mer hjärta. En human flyktingpolitik vore på sin plats. I Sverige såväl som inom EU.

7. SAIK. Finns det någon rättvisa i världen vinner SAIK SM 2012. Vi håller tummarna.

8. Ordning och reda. Eurozonen skälvde under 2011. 2012 kräver ordning och reda. Det är dags att styra upp verksamheten inom eurozonen.

9. Hope. Barack Obama går till återval 2012. USA lider svårt under en svag ekonomi och politisk ovilja att enas kring landets budget. 2012 blir förhoppningsvis året Obama vinner valet än en gång.

10. Noor Capital. Frågan vi ställer oss här på ledarsidan är vilka som egentligen finansierar Noor Capital. Den frågan bör besvaras under 2012.

Mer läsning

Annons