Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej LO!

/

Annons

Hej LO!
LO och den svenska fackföreningsrörelsen ska ju vara en progressiv rörelse för arbetarnas rättigheter och inflytande. När Socialdemokraterna nu står inför att välja partiledare har ni chansen att vara med om att påverka detta val i en för era medlemmar gynnsam riktning.
Därför har jag ett förslag till er; varför inte ta er en titt på Lena Sommestad. Sommestad har nämligen tankegångar kring både välfärd, trygghetssystem, arbetsmarknad och utbildning som borde kunna tilltala er. Fram träder bilden av en ledare fast förankrad i socialdemokratisk ideologi som tror på en samhällsutveckling som sätter människan, solidariteten och rättvisan i centrum.
Ni har ju de senaste åren varit något vingklippta och inte riktigt förmått vara den där mullrande rösten för rättvisa och arbetares rättigheter som ni borde vara. Här finns en möjlighet att förändra det, genom att förespråka en kandidat till partiordförandeposten som faktiskt tror på exakt samma saker som ni gör.
Lena Sommestad är ju förstås akademiker. Att hålla detta emot henne vore dock att begå ett historiskt misstag. Socialdemokraterna har kämpat hårt för att göra det möjligt för varje individ att välja sin egen framtid, att skapa förutsättningar för även arbetarklassens barn att studera vidare om de så önskar. Därför vore det något motsägelsefullt att avfärda Lena Sommestad på grund av att hon är akademiker. I dag finns vidare inte heller någon egentligen skillnad ifråga om hur produktionskrav och slimade organisationer slår mot arbetstagare. Att jobba på tidning innebär exempelvis att jobba i organisationer med mycket begränsade resurser, med allt vad det innebär ifråga om stress och stressrelaterad sjukdom.
Inflytandet över den egna arbetsdagen är förvisso större bland landets akademiker och tjänstemän än för den som arbetar inom exempelvis vården eller på golvet inom industrin. Men jag tror trots det att vi nu är framme vid en punkt i historien där vi kan lägga det här med akademiker kontra arbetarklass bakom oss och i stället förenas i vår kamp för en drägligare arbetsdag. Vilket inte handlar om att förneka klassbegreppet eller förminska de problem som finns inom offentlig sektor och industri. Var sektor har sina problem. Men behovet av en annan arbetsmarknad och andra arbetsvillkor för landets arbetstagare är på många punkter gemensamt. Och den verkliga förändringen kan vi bara åstadkomma tillsammans.
Som ni kanske noterade i veckan har Sverige S-studenter redan sagt ja till Lena Sommestad. Förhoppningsvis kommer även delar av den svenska fackföreningsrörelsen göra samma sak. Förändring har trots allt historiskt visat sig börja när just dessa två krafter förenar sig. När arbetare och studenter ställer sig sida vid sida för att ta strid för en bättre framtid.
Så, kära fackföreningsrörelse, säg ja till Lena Sommestad. Och gör oss sällskap i kampen för en Socialdemokratisk Socialdemokrati.


Med vänliga hälsningar


Mer läsning

Annons