Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej, omvårdnadsnämnden

I dag skall ni fatta beslut rörande hemtjänst och gruppbostäder i Gävle. För att spara 9 miljoner överväger ni att lägga ut ytterligare verksamhet på entreprenad.

Annons

Enligt uppgift har några andra förslag än entreprenadlösningen inte förekommit på området. Det är inte bara underligt. Det är beklämmande eftersom det tyder på en oroväckande uppgivenhet och idéfattigdom rörande den egna verksamheten.

Att den ekonomiska krisen slagit mot kommunens ekonomi, precis som de minskade statsbidragen, är alla väl medvetna om. Det är onekligen en förklaring till ert övervägande. Men det ursäktar inte det faktum att entreprenadlösningen utgör det enda förslag ni övervägt.

Gävle kommun är en kommun som beslutat sig för att erbjuda anställda inom omsorgen rätt till heltid. Det är inte bara ett hedervärt beslut som innebär att Gävle kommun åtagit sig ett ansvar som vi faktiskt kan förvänta oss av det offentliga; att arbeta för att bli den goda arbetsgivaren och stå som förebild på arbetsmarknaden.

Det hela handlar dock också om en nödvändighet. Yrkena inom vården och omsorgen måste bli till attraktiva yrken. Lyckas vi inte åstadkomma detta kommer vi inte heller lyckas rekrytera nya generationer till dessa yrken, vilket innebär att viktig samhällsservice som vi alla är i behov av riskerar bli lidande på lång sikt.

När ni i omsorgsnämnden nu överväger att fatta ett beslut om en entreprenadlösning innebär det att ni köper kommunen fri från ett i grunden rätt och riktigt åtagande som ni gjort gentemot de anställda inom omsorgen. Ett åtagande som inte bara är bra för de anställda. Det gynnar även medborgarna eftersom det bidrar till en ökad kontinuitet i verksamheten.

Sparkravet på 50 miljoner kronor är onekligen ett omfattande sådant. Men entreprenadlösningen ni står inför att besluta om är långt mycket mer än bara ett försök till att spara 9 miljoner kronor.

Vad det hela handlar om är ett paradigmskifte rörande den kommunala verksamheten. Ett paradigmskifte som riskerar bli dyrköpt. De 9 sparade miljonerna 2010 till trots.

 

Vänliga hälsningar:

Jenny Wennberg

Politisk redaktör, Arbetarbladet, Gävle

Mer läsning

Annons