Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heja Kristdemokraterna!

Annons

Göran Hägglund och Kristdemokraterna vill höja den svenska alkoholskatten, verka för minskade införselkvoter inom hela EU och höjda minimiskatter på de alkoholhaltiga dryckerna. En klok syn på Europeisk och svensk alkoholpolitik som sätter folkhälsan centrum.

Intressenterna som verkar för sänkta alkoholskatter och mot minimiskatter är röststarka grupper inom unionen. När det handlar om alkoholen har motståndskraften visat sig vara svag även bland unionens politiker.

Europas vin- och ölproducenter har så här långt därför ständigt vunnit över folkhälsan inom EU i kampen om regleringen. I Sverige har vi som del av vodkabältet en tradition av helgsupande. En alkoholkultur som skiljt sig från kontinentens. Men supandet har i sakta mak spritt sig och i dag kombineras även den gemytliga vin-till-maten-kulturen på kontinenten med ett häftigt helgsupande, inte minst bland unga. Och vi i Sverige, vi har börjat kombinera vårt helgsupande med det kontinentala drickandet.

I dag dricker vi 25 procent mer än vi gjorde 1995 enligt Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Tyvärr verkar Kristdemokraternas regeringskollegor inte intresserade av att lyssna på Hägglund. Moderaternas alkoholpolitiske talesman Jan R Andersson, förkunnade exempelvis i Svenska Dagbladet i går att ”Det finns mycket att göra i Sverige innan vi kan be EU lösa våra problem”Vad Jan R Andersson uppenbarligen inte har förstått är att stora delar av den svenska alkoholpolitiken faktiskt styrs av en gemensam reglering som sätter käppar i hjulet för en restriktiv, svensk linje.

Kristdemokraterna vill slå ett slag för folkhälsan inom EU. Det borde fler göra. Sverige har en lång tradition av en restriktiv alkoholpolitik som visat sig vara mycket framgångsrik ur folkhälsosynpunkt. Det är en politik för friskare medborgare som vi stolt borde exportera och ta strid för inom EU. För på det hela taget mår vi faktiskt alla lite bättre av ett samhälle där det inte sups med livet som insats.

Mer läsning

Annons