Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heja Skatteverket!

Annons

Helt plötsligt har det blivit häftigt att betala skatt. Det verkar allt fler förmögna svenskar tycka. I alla fall att döma av strömmen av frivilliga anmälningar från svenskar som har förmögenheter utomlands.

Bara i år har 450 svenskar helt frivilligt redovisat sina tillgångar utomlands till Skatteverket. Det är ett nytt rekord.

Vad beror då detta på? Har de förmögna svenskarna som har undanstoppade pengar utomlands helt plötsligt kommit på att det är häftigt att betala skatt? Nja. De här frivilliga rättelserna hänger samman med att Skatteverket har fått nya möjligheter att göra kontroller av svenskars tillgångar utomlands. Risken för att bli upptäckt, och därmed åka på straffavgifter, är helt enkelt betydligt större i dag.

Under de tre senaste åren har det svenska Skatteverket lyckats förhandla fram en rad avtal om utbyte av information med de flesta av skatteparadisen. Bahamas, Schweiz, Jersey och Caymanöarna är fortfarande paradis för resenärer, men inte längre för den som vill gömma undan pengar från Skatteverket.

De nytillkomna, frivilliga, rättelserna av tillgångar utomlands har inneburit hundratals miljoner i skatteintäkter. Hittills i år har rättelserna gett 200 miljoner kronor i ökade skatteintäkter. Det skulle kunna innebära 200 miljoner mer till vår gemensamma välfärd. (Men, det kan också hända att det blir ett sjätte jobbskatteavdrag. Det är ju tyvärr inte Arbetarbladets ledarsida som beslutar om det där.)

Tanken med det svenska skattesystemet är solidaritet. Att vi tillsammans ska ta ansvar för att sjukvård, skola och infrastruktur fungerar. För alla. Så, ja. Go skatteverket, go!

Mer läsning

Annons