Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmafruarnas Volvo

Dagens industri meddelade i förrgår att ett svenskt konsortium kan komma att köpa Volvo av amerikanska Ford. När Volvo var svenskägt var ett av dess problem att hemmamarknaden var liten.

Annons

Volvo, liksom Saab, har därför inriktat sig på export. En fjärdedel av Volvos produktion har gått till USA, företagets största marknad.

Trots att Volvo och Saab har en låg andel av USAs bilmarknad, mindre än en procent, förekommer de ofta i amerikanska filmer och tv-serier.

En trolig orsak är att de som gör filmer och tv-serier vill markera vissa värden som dessa bilar står för i USA hos rollkaraktärerna.

I USA är det ofta hemmafruar som kör Volvo, särskilt herrgårdsvagnarna. De använder dem för att skjutsa barnen, samt för att handla på stormarknader.

Även om kvinnan i familjen är lågavlönad, eller hemmafru, är hennes man ofta välbeställd och familjen hör till övre medelklassen.

För att markera familjevärden, som trygghet, kan en Volvobil av en herrgårdsvagns modell vara bra att ha i en film eller tv-serie.

En annan orsak kan vara att det har betalats för att Volvo ska förekomma i filmer och tv-serier. Även om det är så i vissa fall gäller det inte de flesta av fallen. Påfallande ofta är det nämligen en äldre bilmodell som är med i filmen eller serien.

Låt oss se på populärkulturen, avseende Volvo. Vad gäller filmer kan exempelvis Long Kiss Goodnight nämnas. I den spelar Geena Davis huvudpersonen. Hon är en före detta agent som fått minnesförlust och blivit hemmafru. Som sådan kör hon av vägen med sin Volvo 245.

Vad gäller tv-serier är det lätt att hitta flera där Volvobilar förekommer.

I exempelvis Desperate Housewives (Kanal 5) har den hemmafru som spelas av Teri Hatcher en Volvo XC 70 (en herrgårdsvagn).

Det förekommer också exempel på där män har, eller kör, Volvobilar. Bilarna är ofta sedaner (har bagagelucka).

I till exempel House (TV 4, Canal plus) spelas huvudpersonen av Hugh Laurie. Hans vän läkaren Wilson, spelad av Robert Sean Leonard, har först en Volvo S 60 sen en S 80.

Männen som kör Volvo är ofta väletablerade och högutbildade.

Föreställningarna om vilka som köper, och kör, Volvo respektive Saab (i USA) upprätthålls via populärkulturens tv-serier och filmer. Volvo är främst för hemmafruar eller högutbildade.

I Sverige har det ibland ansetts att Volvo inte gör tillräckligt små och bränslesnåla bilar. Men Volvo har gjort de bilar som efterfrågats, särskilt i USA: rymliga, drift- och krocksäkra bilar för bekväm familjetransport.

Om en ny ägare av Volvo fortsätter göra bilar av detta slag återstår att se.

Mer läsning

Annons