Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit eller dit?

Annons

”Bakåt eller framåt”? Frågan ställs av högerkartellen och udden är riktad mot den förenade vänstern med ett budskap som kan sammanfattas: utveckling eller bakåtsträvande?

Högern, med egoism som ledande politisk idé, blickar framåt, de röda och gröna med sina föråldrade idéer om solidaritet, allas lika värde och ansvar för miljön, är tillbakablickande.

Ett enkelt budskap, som lyfter fram det centrala hos högeralliansen; tillsammans mot ett annat Sverige, befriat från nostalgiska föreställningar om gemensamma mål och ett starkt samhälle.

Nu gäller, det har vi Reinfeldts ord på, att de utsatta, kanske en halv miljon, tar sig i kragen och skaffar sig ett jobb. Alternativen ställs ut; tvång, socialen eller utslagning.

Det kallas arbetslinjen, men innebörden solkas ner av antalet arbetslösa, över 9 procent. 140 000 långtidsarbetslösa och minskad sysselsättningsgrad, alla siffror pekar fel. ”Framåt”, heter det i regeringens version.

Den som blickar bakåt noterar att S-regeringar pressade ner arbetslösheten till 4 procent. Den nivån förekommer inte i regeringens framtidsvisioner, där sjunker arbetslösheten bara marginellt framåt 2012. Jobbpolitiken är ett gigantiskt misslyckande.

Inför kriser och sparpaket hällde s-regeringar miljarder över de lågt utbildade, arbetslösa och ungdomar med knackiga betyg.

Komvux var en andra chans, yrkesutbildningar öppnade dörrar och plusjobb sände fler vuxna till skola och omsorg eller andra områden som behövde fler armar.

Högern avskaffade det där och sänkte i stället skatten för den allt bredare medelklassen. 100 miljarder smetades ut och högerns väljarskaror räknade in tusentals kronor i månaden.

Lätta pengar, som hämtades från sänkta ersättningar i sociala skyddsnät. Mer åt de däruppe, mindre åt alla där nere. Och en skärv, när ekonomin tillåter, till pensionärerna. Bakåt eller framåt?

Socialdemokraterna vill återgå till en anständigare politik, särskilt för dem som skickats ut i arbetslöshet och det som, lite förenklat, kallas utanförskap. Utbildning och vidareutbildning leder framåt, och funktionshindrade, en grupp på marginalen i regeringens jobbpolitik, kan ges generösare lönebidrag, för att få en chans till ett jobb.

Breda anslag, med det viktigaste i botten; alla ska med.

Kennet Lutti

Mer läsning

Annons